Toshimi Stormare: Stormande Framgång

Vem är Toshimi Stormare?

Toshimi Stormare är en svensk skådespelare, manusförfattare och musikalisk artist som föddes i 1955 Köping, Sverige. Han blev känd när han spelade den tyska terroristen „Kopfnuss” i filmen Fargo från 1996. Efter att ha gett uttryck för Kopfnuss har Stormare fortsatt att blomstra på film- och teaterlandshagen med roller som Chris Raudinski i John Dies at the End (2012), Lemmy Caution i We Are What We Are (2013) och Oleg Virgevich/Andy Jones/Roofecutter Cyril in Bad Boyz 3: Life Depends on It (2016). Han har även röstats som best male actor brittiska Genie Awards för rollen Dr. Josef Heiter i Land of the Dead (2005).

Stormare debuterade som manusförfattare 2000 med Fitting Pieces, en långfilm om vänskap och maktkamp mellan tre unga tjejer som leker Tic Tac Toe. Han har till och med gjort sig noterad inom musikscenen eftersom han var basist Dan Reed Networks. Sedan 2003 har Stormare funnits på scenen mycket, skrivande eller regisseringsuppdrag från hela världen: New York, London, Prag , inklusive Sverige .

Varför är Toshimi Stormare känd?

Toshimi Stormare är en svensk skådespelare med ett rykt som sträcker sig över samtliga teatergenrer – allt från komedi till drabbning. Han har faktiskt jobbat i tre olika decennier och uppträtt på både Broadway och off-Broadway. Hans namn har blivit känt över hela världen tack vare de många roller han spelat på stora filmer; Du kan se honom som den errörige, Östersjö-inspirerade fiskaren Bob Larsen i USAs indie-klassiker „Fargo”, mob-boss Karl Ungar i „Con Air” med Nicolas Cage eller som Gondry i sci-fi dramaet „Minority Report”. Ytterligare roller har gett honom miljonpublik runtom i världen – detta tillsammans med hans gedigna scenbana varför han är så mycket uppskattad av filmmakarna.

Vilka framstående roller har Toshimi Stormare haft?

Toshimi Stormare är en svensk skådespelare som har spelat en rad olika roller på film och tv. Hans bäst kända roller är som den galne psykiatriker Dr. Schaft i blockbuster-filmen Min stora fett grekiska bröllop och som The Brain i barnprogrammet Pinky and the Brain.

På tal om filmroller, har Stormare haft några märkliga, minnesvärda rollfigurer i långfilmer som Karl Hungus i komediklassikern Big Lebowski, Gaear Grimsrud i Fargo, Love Falk visar att han kan spela några betydande rollfigurer även när det gäller dramafilmer. I Sagan om ringen trilogin porträtyerade han maffialedaren Salazar ett av de smidigaste ”bad guys” mannen någonsin sett på vita duken.

Stormare har också haft grundläggande figurroller på flera populära tv-serier. I Prison Break var han „The Company” entropister John Abruzzi som blev en av justitieministern mahones viktigaste medhjälpare; Den ofrivillige terroristen Francis Dolarhyde från Hannibal Lecters familjesaga; Ganzarro av House of Cards; Och General Hospital ambulerande psykiatriska chef Jacob Kirschner i Grey’s Anatomy.

Utöver att ge röstskådespel för animerade produktioner såsom den animerade serien Justice League (som hamnar mitt emellan Superman och Batman) har Toshimi Stormare haft helt fantastiska prestandor under sin strabla karriur på film och tv, oavsett om hans roll den var komisk eller dramatisk!

Vilka filmer och tv-program har Toshimi Stormare medverkat i?

Toshimi Stormare har bland annat medverkat i filmer som Coen-brödernas Fargo (1996) och The Big Lebowski (1998), samt filmatiseringarna av Gilmore Girls, Prison Break och 24. Han är också mest känd för sin roll som Till Lindemann i David Finchers romantiska drama Seven (1995) och för att ha spelat en troende rysk soldat i Tom Cruises Valkyrie (2008). Visst har han även medverkat i flera TV-serier, såsom Melrose Place, Friends and Monk. År 2020 var Toshimi Stormare medskapare till komedi TV-serien 9Saver: The Movie, vilken gick på Netflix. Under de senaste åren har han också producerat och medverkat som skådespelare i flera miniserier, dokumentärer och musikvideos.

H2: Lär dig mer om Toshimi Stormare – Vem är han och varför är han känd? Vilka framstående roller har han haft? Och vilka filmer och tv-program har han medverkat i?

Toshimi Stormare är en svensk skådespelare, författare och regissör som har varit aktiv inom film- och tv-branschen sedan slutet av 1980-talet. Han är känd för att ha skapat ett brett spektrum av roller – från den tyska sadisten Le Chiffre i James Bond-filmen Casino Royale till läkarkaraktären Edwin Jurado i Prison Break. Men några av Stormares absolut mest framstående roller är hans tolkningar av dr Pletnyov i Lukas Moodyssons Fucking Åmål, Mack Sennett i Lars von Triers Dancer in the Dark, Dillinger i Rob Reiners Misery och det multiroliga inkarnationer han porträtterade som Benjy 'Benny’ Steinberg, vloggaren/psykopaten Larry/Ulf Lundell samt gangstern Konigsmark på SVT:s Bron.

Stormare har medverkat i ett brett utbud av filmer och tv-program, såsom The Big Lebowski, Fargo, Constantine och Shameless – för att bara nämna några. Han har även spelat in talanger för animationer såsom Kung Fu Panda 3 och All Hail King Julien.

Loading...