Greg Duplantis Ursprung

Greg Duplantis Ursprung |Vid Pole Vault Summit i Reno, Nevada, den 12 januari, slog Duplantis sitt eget U20-världsrekord inomhus med åtta centimeter, vilket gav den totala höjden till 5,83 meter. Men höjden tas inte med i beräkningen när rekorden för World Athletics sammanställs.

Även för ett svenskt nationellt rekord höll de bomhållare som användes på stavhoppsanläggningen inte regelns längd. Trots detta anses valvet vara ett nytt gymnasierekord eftersom idrottaren har dubbelt medborgarskap i USA och Sverige.

Vid stavhoppsmötet i Clermont-Ferrand den 25 februari 2018 klarade Duplantis höjder på 5,81 meter och 5,88 meter. Dessa höjder ratificerades senare av World Athletics som U20 världsrekord inomhus, och Duplantis ersatte Greklands Emmanouil Karalis (5,78 meter) som ledare genom tiderna i U20-kategorin.

Hans hopp på 5,70 meter gav honom en sjunde plats vid världsmästerskapen inomhus, som ägde rum i Birmingham. Därefter, under våren, uppnåddes utomhushopp på 5,92 meter i Austin och 5,93 meter i Baton Rouge.

Efter att ha hamnat på andra plats i Eugene vann han Diamond League-tävlingen för första gången i Stockholm med poängen 5,86 meter. Efter att ha tävlat i ytterligare två Diamond League-evenemang i Paris och Lausanne, triumferade han så småningom vid U20-VM i Tammerfors och belönades med guldmedaljen. Han slog ett nytt rekord för titeln genom att korsa mållinjen 5,82 meter och 27 centimeter före Zachary Bradford, som slutade på andra plats.

Greg Duplantis Ursprung
Greg Duplantis Ursprung

Med ett språng på 6,05 meter vid EM som hölls i Berlin vann Duplantis inte bara titeln Europamästare utan slog också ett nytt världsrekord för året. Hans tidigare världsrekord för U20 var 5,93 meter, och i sitt allra första försök förbättrade han det med tre gånger.

Greg Duplantis Ursprung
mer information uppdaterar snart om

På listan över alla tiders artister hade han flyttat upp till sjätte position. Endast Renaud Lavillenie, Steve Hooker och Sam Kendricks har någonsin hoppat högre, med bara Bubka och Kendricks som gör det i den öppna tävlingen.

Han tog sin examen från Louisiana State University, fortsatte med att tävla i sporten stavhopp på professionell nivå och uppnådde ett personbästa på 18 fot. Han tävlade på nationell nivå och hade många framgångar och satte rekord på vägen.

Helena Hedlund (* 1965), en svensk sjuidrottare och volleybollspelare, som etablerade sina mest personliga rekord vid EM i friidrott 1983 i Schwechat, gifte sig med honom 1987. Hon hade uppnått sina mest personliga rekord på tävlingen. Hon är en stavhoppares dotter, hennes pappa heter Lars-ke Hedlund.

De är föräldrar till fyra barn, varav den tredje är Armand Duplantis, en stavhoppare i världsklass som också tränas av sina föräldrar. Greg och hans fru pressade sina barn att delta i sport i unga år. Som ett resultat byggde de en anläggning för stavhopp på sin bakgård så att deras barn kunde utöva sporten.