Claes Af Geijerstam Längd

Claes Af Geijerstam Längd af Geijerstam är son till Brita Lilja af Geijerstam och framlidne överstelöjtnanten Olof af Geijerstam . (1921–1986; som inte är att förväxla med författaren Brita af Geijerstam ). Som elvaåring var han med i Radiotjanst Gosskors sång i sopransektionen.

Ola Hkansson, som skulle gå vidare med att bli medlem i Ola and the Janglers och senare uppträda med dem, hade tidigare medverkat i gosskören. Efter det började Hkansson omtala Geijerstam som Clabbe.

Geijerstam kom ursprungligen till allmänhetens kännedom när han uppträdde som låtskrivare och gitarrist med bandet Ola and the Janglers. 1965 tog han Christer Iderings position på gitarr, och han blev snabbt en framträdande plats som en av Sveriges mest populära och vördade popidoler.

Bandet gjorde framgångar både i Sverige och i andra länder med sin musik. Bland dem var “Love was on your mind”, “Poetry in motion”, “Alex is the man”, “Julia” och “Runaway”, samt en cover på Chris Montez “Let’s Dance”, som blev den första låt av en helsvensk grupp som skulle dyka upp på Billboard Hot 100-listan i USA 1968

Utöver sitt arbete med Ola and the Janglers komponerade af Geijerstam noterna till andra filmer, bland annat Heja Roland! regisserad av Bo Widerberg, Ola & Julia i regi av Janne Halldoff, Sixtynine i regi av Jorn Donner, och Gladiatorer i regi av Peter Watkins.

af Geijerstam debuterade nämligen i Sveriges Radio när han var liten; men det var inte förrän i ungdomsprogrammet Opopoppa som han blev känd, inte minst för sitt snabba sätt att tala. Skansen (Sollidenscenen), Grona lund och Liseberg var de tre platserna som turades om att sända Opopoppa.

Därför hördes Opopoppa till en början på radio, men från och med 1972 övergick den till att sändas under en period av ett par år i TV2. af Geijerstam hade vid den tiden haft chansen att experimentera med tv-mediet i Oppet Hus, som stod för en mängd familjevänlig underhållning inklusive liveframträdanden av kända artister.

Efter upplösningen av föräldrarnas äktenskap flyttade Clabbe hem med sin mamma i Bromma. Hans far, som flyttade till Norrköping och aldrig sågs eller hördes från igen, lämnades Brita åt sig själv och sina tre barn. Hon arbetade som advokat på dagarna och på kvällarna gick hon i skolan för att bli utbildare inom affärsområdet.

Det var nödvändigt för modern att göra ett offer av allt. Det tog allt hon hade för att få lite potatis. Som ungdomar var vi tvungna att göra det. Min mamma tyckte att jag var nyttig. Hon frågade om de kunde piska mattorna eller inte, varefter de gjorde det i en timme. Det var hon som lärde mig att svara ja. Det var den logiska reaktionen på situationen.

Ungdomarna lärde sig att vara självständiga och ansvarsfulla på grund av Britas avslappnade och milda föräldrastil.

När Clabbe blev headhuntad som textförfattare för Ola & the Janglers hade han ursprungligen tänkt göra karriär inom reklamtecknad film. Det var vid Radiotjanst gosskör han först blev bekant med Ola Hkansson. Efter en tid gick Clabbe på en föreställning för att avgöra om det var samma Ola eller inte.

Claes Af Geijerstam Längd
1,64m

Absolut korrekt. Ola skrek “Clabbe!” från scenen medan han pekar mot publiken. När jag var med i pojkkören kallade de mig det namnet. Jag förvandlades till Clabbe där och då.

Mellan åren 1965 och 1970 var han medlem i bandet, åkte på turné i England och Europa och hade 13 olika framträdanden bland de tio bästa.

Jag tror i alla fall att de skapar den mjukvara som de vill skapa utifrån hur konceptet utvecklas och agerar därefter. Jag tror att de har fattat beslutet att de ska utföra sina uppgifter på detta sätt. Inflytandet från “American Idol” var att vi hade förmågan att informera någon om att det de gjorde inte var bra. Å andra sidan spelas sensationsinflytandet upp för mycket. Idag ska det finnas en positiv stämning vart du än går; Att agera lika hårt som vi gjorde då gör att tv är dålig.

Ytterligare en anledning till uppropet var att textraden i fråga skrevs av Lars Forssell, akademiledamot som var insatt i poesi. Å andra sidan visade det ganska tydligt hur få som läser poesi. Linjen handlar om svalbon och hur de ser ut; till exempel bygger en ladugårdssvala sitt bo under takfoten; boet är fint och runt, och det är där svalorna häckar. Det började bli roligt när de häckade.