Pugh Rogefeldt Sjuk

Pugh Rogefeldt Sjuk Som barn medverkade Rogefeldt i kyrkokören och senare i tonåren spelade han i en rad olika bluesband. I slutet av 1960-talet distribuerade han demokassetter, men bara Metronome Records visade intresse för hans arbete. Men vid denna tidpunkt hade han redan tagit värnplikt, så för att spela in sin debutsingel, Haru vart p cirkus, som släpptes 1968, tvingades han olagligt överge truppen. Det ledde till att han dömdes till tre månaders fängelse för sitt agerande.

1969 släppte Rogefeldt sitt debutalbum, med titeln “Ja, Da a Da”, med gitarristen George Wadenius och trummisen och senare skådespelaren Jan Karlsson från det progressiva bandet Hansson und Karlsson. Detta album blev en kommersiell framgång i Sverige och belönades med en Grammis i det landet. Hans efterföljande album fortsatte i samma anda och inkorporerade element av bluesrock, jazz, funk och folkmusik i hans kompositioner.

På 1970-talet, när han spelade med en rad kända svenska artister från en mängd olika musikgenrer, som Peps Persson, Janne Schaffer och Ola Magnell, hade han stora framgångar med denna strävan. I synnerhet hade han stora framgångar med detta under 1970-talets decennium. Med början i mitten av årtiondet började han arbeta med Rainrock som en kollaboratör.

1978 gick Rogefeldt in i det nationella kvalet till Eurovision Song Contest med låten “Nattmara”, men han misslyckades till slut och slutade efter andra tävlande, inklusive senare deltagaren Björn Skifs. Dessutom skilde han vägar från sitt band och blev soloartist under EMI skivbolaget. Som en direkt följd av detta började Rogefeldts karriär uppleva en långsam men stadig kollaps.

Han kunde dock njuta av ett visst mått av framgång igen efter att ha återförenats med Rainrock i mitten av 1980-talet och släppt ett album under sitt eget namn med titeln “Pugh Rogefeldt.” Pugh Rogefeldt har hunnit bli 75 år och har haft en mycket lång och framgångsrik karriär.

Även efter konserten han dirigerade 2019 för att fira hans halvsekkelskarriär som artist, har han fortsatt att ge shower. 2019 anordnade han ett jubileumsevenemang för att markera denna milstolpe. Pugh insåg i samband med konserten att han faktiskt hade problem med handens motorik, och som ett resultat kunde han inte fortsätta spela gitarr. Som ett resultat var han tvungen att ge upp att spela instrumentet.

Epidemin kom precis i tid för att hindra musikern från att ta med sig sin jubileumsshow på vägen, och det dröjde inte länge efter den händelsen som sjukdomen blev utbredd över hela världen.

Jag har hanterat denna sjukdom de senaste två åren. Det var i Ume 2015 när jag först fick kännedom om det på en konsert. I en intervju med Aftonbladet som gjordes i samband med hans födelsedag sa Pugh Rogefeldt att det var “långsamt” att spela gitarr med vänster hand och att han inte längre kan göra det.

Efter en lång och framgångsrik karriär som artist bestämde sig Pugh Rogefeldt, 74 år, för att sluta, vilket resulterade i att en turné som var planerad att äga rum i vårt utökade land ställdes in. Enligt vad husläkaren har skrivit försätts han i denna situation till följd av den svåra och obotliga neurologiska sjukdomen som kallas kortikobasal degeneration (CBD). Tillståndet kan orsaka en mängd olika symtom, inklusive problem med tal, balans, minne och förmågan att svälja.

Enligt kompanjonen Borit Hallin, som pratat med DN om saken, har han, även om han säger sig vara extremt nöjd med sitt liv, ofta drömmar där han uppträder live igen.

1969 släppte Torbjörn “Pugh” Rogefeldt ett album som heter Ja Da Da, som inte bara förändrade hans eget liv utan även många andras liv. Dessutom var det en grundläggande kraft i utvecklingen av rockmusiken i Sverige.

Pugh är krediterad för att ha uppfunnit rock på svenska på det sätt som vi femtio år senare anser vara standardpraxis. Orden i de importerade rocklåtarna uppdaterades till att inkludera Cornelis Vreeswijk, Povel Ramel och Owe Thornqvist. Pugh fick en stark start; under de första fem åren av sin karriär skapade han några av de mest bestående pop- och rockskivorna i svensk historia.

Inför Pugh Rogefeldts uppträdande på Cirkus i Stockholm 2019, som skulle bli en hyllning till hans halvsekelkarriär som artist, upptäckte han för första gången tecken på tillståndet. Under kvällens framträdande kunde gitarristen Rogefeldt inte spela sitt instrument eftersom han upplevde känslor i handen.

Ett senare medicinskt test visade att patienten hade CBD, vilket är en störning som bland annat kan äventyra funktioner som tal, minne och balans.

Pugh Rogefeldt Sjuk
Pugh is now diagnosed with the incurable nerve disease CBD, corticobasal degeneration.  It affects memory, balance, mobility

2019 markerade året då Rock Raven Pugh Rogefeldt hade en jubileumskonsert för att hedra hans halvsekelkarriär som artist.

är sjuk har han bestämt sig för att sluta som musiker och skjuta upp sin nästa turné i Sverige, avslöjar han för DN genom sin sambo Borit Hallin.

Tidningen rapporterar att Pugh Rogefeldt hade upplevt förnimmelser i ena handen någon gång före konserten 2019, och en efterföljande medicinsk undersökning visade att symtomen i handen orsakades av att han utvecklade kortikobasal degeneration, även känd som CBD. CBD beskrivs som en ovanlig och obotlig nervsjukdom som kan påverka talet förutom rörlighet, minne, balans och förmågan att svälja.

Nu har Ken Ring skrivit i ett inlägg som han laddat upp på Instagram om att han inte har covid-19, vilket Expressen var den första publiceringen att rapportera om.

“Jag mår bra, snälla sluta oroa dig för mig… Jag hoppas att ni alla får en underbar jul! Jag hoppas att var och en av er har det underbart och att du och din familj blir omhändertagna. Resan var en som jag aldrig kommer att glömma, men jag tror att allt som händer har ett syfte. Be att alla från och med detta ögonblick ska respektera både mig och min familj, och att de ska avstå från att sprida rykten.

Jag är tacksam för det, eftersom det betyder att jag inte har Covid och att jag inte ligger på intensiven. Jag är sjuk, förvisso, men jag tänker inte ge upp så lätt “Under en bild på sig själv poserar med jultomten, Ken Ring sätter följande bildtext.