Peps Persson Död

Peps Persson Död Per Åke Tommy Persson, mer känd under sitt artistnamn Peps Persson, var en svensk sångare, gitarrist, munspelsspelare och låtskrivare. Han föddes den 20 december 1946 i Klippans socken i Kristianstads län och avled den 27 juni 2021 i Vittsjö härad i Skne län.

Man kan säga att Peps Persson var avgörande för att få in både blues och reggae till Sverige.Peps Persson sjöng på en tydlig skånsk dialekt, och hans första skiva, som släpptes i slutet av 1960-talet, var starkt influerad av bluesmusik och hämtade inspiration från artister som Muddy Waters.

Majoriteten av spåren var covers eller hans tolkningar av blueslåtar som tidigare funnits. Den 27 juni 2021 är övergångsdatumet.

Peps Persson använde en gitarr av märket Guild S-100 under större delen av sin karriär, med början 1972, och den innehöll snidade ornament direkt från tillverkaren. Tillverkaren av gitarren kallade den Nature Boy.

Trots att Peps Persson och hans familj var hemmahörande i Klippan vid hans födelse, förlöstes han på sjukhuset i Helsingborg. Efter det, när han fortfarande var barn, flyttade han till Tjornarp med sin familj, där han tillbringade större delen av sin barndom. Marta Fastberg och Anton Persson, radiotekniker som levde från 1900 till 1979, var hans föräldrar

Det första bandet som Peps Persson var en del av hette Pop Penders. Den bildades 1962 och innehöll Peps Persson och tre kompisar från Tjornarp som spelade saxofon, bas respektive trummor, förutom Peps Persson på gitarr och munspel. Bandet bröts upp 1963. Efter det gick han med i bandet Downbeat Crowd, som hade sin början 1966, och de spelade coverversioner av blueslåtar.

Peps Persson och bandet Blues Quality från Örebro släppte musik tillsammans under namnet Peps & Blues Quality från sommaren 1968 till våren 1970. 1969 publicerades bandets album med titeln Sweet Mary Jane. 1973 bytte han namnet på Peps Bluesband till Peps Blodsband, vid en tidpunkt då reggae blev en alltmer framträdande del av musikstilen.

1974 släpptes albumet med titeln Blodsband, som framfördes av alla dessa musiker. Låten “Falsk matematik” var till stor del ansvarig för succén för Blodsbandskivan, som låg kvar på Kvallstoppen i totalt 15 veckor. Det visade sig att det albumet var det enda han gjorde som var bluesinfluerad under en liten period.

1975 släpptes ett album som heter Hog standard, vilket gjorde det till det första albumet som helt innehöll reggaemusik. I denna samling fanns svenska tolkningar av Bob Marleys “Stir It Up” och “Talkin’ Blues” (översatt som “Styr det opp” respektive “Snackelt”, förutom svensk reggaemusik som Persson själv hade skapat.

Hans tolkningar av välkända reggaetexter är milt sagt skräniska i smaken och passande egensinniga. Till exempel är låten “Small Axe” av Bob Marley översatt till skånska som “Liden sg.”

Peps och musikern Jason “Timbuktu” Diakité har samarbetat musikaliskt tidigare och Diakité har uppträtt tillsammans med Peps vid flera tillfällen.

Peps Persson Död
Dödsdatum: 27 juni 2021

“En titan har framgångsrikt gått över till den motsatta sidan. Peps förvandlade blues, reggae och ett antal andra musikformer från hela Afrika till skånska. Han tolkade även dessa stilar till skånska. Om du till exempel lyssnar på Falsk Matematik, du kommer till slutsatsen att han inte bara var en av våra mest begåvade textförfattare, utan att han också har en GALEN själ!Dessutom är han gudfadern i min musikaliska karriär.

Aftonbladets musikjournalist Markus Larsson säger:Peps var en av de mest intressanta personligheter som någonsin befolkat musikens värld, och han var en av de bästa svenska musikpionjärerna som någonsin levt.

Han var det klassiska exemplet i sitt slag. Musikskribenten Göran Holmquist, som skrev en bok om Peps som gavs ut i december, hävdar att Peps fick reda på resultatet av läkarnas undersökning i september. Göran Holmquist hävdar att den enskilde var medveten om att tiden rann ut.

Peps var oroad över Goran Holmquists hälsa, enligt Göran Holmquist. Som ett resultat var han oroad över att boken “Spela för livet” som skrevs om honom färdigställdes, och han var lättad när den äntligen fanns att köpa i december förra året.

För cirka 15 år sedan sa Peps Persson upp på sin resekarriär. Efter det fick han diagnosen förmaksflimmer i hjärtat.

I en intervju som gavs 2011 till Nya Upplagan uppgav han att det är omöjligt att organisera framträdanden på grund av möjligheten att jag skulle behöva åka till sjukhuset utan föregående meddelande.För att få hjärtat att börja slå igen var han tvungen att resa