Jan Stenbeck Död

Jan Stenbeck Död Jan Hugo Robert Arne Stenbeck var en svensk företagsledare, mediapionjär, sjöman och finansman. Han var huvudägare och ledande kraft i Investment AB Kinnevik från 1977 till sin död den 19 augusti 2002 i Paris, Frankrike.

Jan Hugo Robert Arne Stenbeck föddes den 14 november 1942 i Engelbrekts församling i Stockholm och avled den 19 augusti 2002 i Paris. Under senare hälften av 1900-talet var Stenbeck allmänt ansedd som en av de mest framgångsrika affärsmännen i Sverige. Det var på Villagatan 13 i Stockholm där han tillbringade sin barn- och ungdomsår, även om han har gjort USA till sitt främsta hem sedan 1970-talet.

Hugo Stenbeck (1890–1977) var en framstående affärsjurist och hans fru Phil. B.Sc. Martha Stenbeck, föddes Odelfelt. Deras son, Jan Stenbeck, var den yngste av deras tre söner Förutom att ha tagit sin gymnasieexamen från Ostra Real och sin juristexamen från Uppsala universitet tog Stenbeck en MBA från Harvard Business School i USA år 1970.

Mellan åren 1970 och 1976 arbetade han som en investeringsbankman hos Morgan Stanley & Co. Inc. och sedan tog karriären fart i den kommersiella världen när han grundade mobiltelefonföretaget Millicom, vilket gav honom ett betydande uppsving i hans framåtanda.

Stenbeck började sin kommersiella karriär när han fortfarande var student i Uppsala på 1960-talet. Han sålde skoltröjor som var influerade av den amerikanska kulturen genom sin firma Catco AB, som så småningom växte till att bli den mest framgångsrika skolskjortstillverkaren i hela Sverige.

1977 köpte Stenbeck det amerikanska företaget Miltope, som var en leverantör av skrivare och bandstationer till USA:s armé. Genom detta förvärv fick Stenbeck tillgång till konceptet mobiltelefoni, som redan då var i bruk i USA. Miltope behöll sin ledning och tilldelades en av de tre första forskningslicenserna i USA för mobiltelefoner. 1979 etablerade Stenbeck Millicom som ett resultat av verksamhetens framgångar.

I början av 1980-talet hade Catco AB över 3,5 miljoner svenska kronor (SEK) till Suomen Trikoo Oy AB, som var moderbolag till varumärket Finnwear. För att Stenbeck skulle ta sig ur den svåra situationen och lägga ner sin verksamhet inom textilbranschen genomförde han en så kallad övertagandetransaktion 1982.

Under denna transaktion överlät han allt till Suomen Trikoo Oy AB, med undantaget av Catcos företagsbildning och företagsnummer. Detta gjorde att Stenbeck kunde ta sig ur den svåra situationen och lägga ner sin verksamhet. Efter det bytte Stenbeck namn på företaget till Forvaltnings AB Confidentia, vilket så småningom blev en väsentlig komponent i hans pågående strävan att utöka sitt imperium.

Jan Stenbeck tog över Investment AB Kinnevik och Invik efter faderns bortgång 1983 och förvandlade på egen hand företagskoncernen från en pappers- och stålindustri till ett medie- och teknikföretag. Detta kom efter en omstridd arvsstrid med systrarna Margaretha af Ugglas och Elisabeth Silfverstolpe (1935-1985). Margaretha af Ugglas dog 1985 och Elisabeth Silfverstolpe gick bort 1985.

Jan Stenbeck Död
Dödsdatum: 19 augusti 2002

Han hade en förmåga att tidigt upptäcka nya kommersiella utsikter, särskilt de som uppstod som ett resultat av tekniska och ekonomiska förändringar i den omgivande miljön. Jan Stenbeck ansvarade för etableringen av ett antal framgångsrika företag, däribland Comvik (senare omdöpt till Comviq), Metro, Radio Rix, Strix Television, Tele2, TV3, TV-Shop, TV 1000, Viasat och ZTV med flera.

Max Stenbeck var styrelsens ordförande.I går gick han bort på grund av komplikationer från sin diabetes, som han drabbats av de senaste tio åren.Kinnevik tillägger i ett uttalande att den avlidne individen “var en kärleksfull bror, älskad make och lojal farbror.”

Torun Litzén, informationschef för Kinnevik, har bekräftat personens bortgång.Long Island var där Max Stenbeck tillbringade sin barndom. När Max tog på sig en mer framträdande roll i familjeföretaget 2013 hävdade Svenska Dagbladet att han bodde i New York i ett elegant radhus. Enligt en artikel publicerad i tidningen Fokus köpte han lägenheten på södra Manhattan för fem miljoner dollar, vilket är lite mer än 40 miljoner svenska kronor.

Sjukvårdspersonalen på American Hospital gjorde allt de kunde för att försöka bevara Jan Stenbecks liv, men han avled på måndagskvällen.

Skribenten för Aftonbladet, Per-Ola Olsson, befinner sig just nu i Paris och har haft möjlighet att prata med överläkaren och kardiologen Jean-Pierre Usdin. Dr Usdin var ansvarig läkare för teamet som arbetade för att rädda Jan Stenbecks liv.

Han hävdar att en mycket god vän till Stenbeck var där för att stötta honom. Enligt Per-Ola Olsson, individen

Jag reste hela vägen från Luxemburg i en ambulans.Det antas att samma trogna vän var den som berättade nyheten för Stenbecks familj, som är planerad att resa till Paris under hela eftermiddagen för att ta ett tårfyllt farväl av sin älskade.

Tele2s vd, Lars-Johan Jarnheimer, tillsammans med flera andra chefer i Stenbeckkoncernen, var i Paris i natt. Bland dessa chefer fanns Vigo Carlund, vd för Kinnevik Industriforvaltning AB, Pelle Tornberg, mediedirektör, och Lars-Johan Jarnheimer, vd för Tele2.