Börje Salming Ung

Börje Salming Ung

Börje Salming Ung |Borje Salming är son till Karin och Erland Salming, och han tillbringade sin barndom i både Kiruna och Salmi. När Börje var fem år gammal omkom pappan, som var gruvarbetare och av samisk härkomst, i en olycka i gruvan där han arbetade.

Inför sin värvning av Brynas IF var Salming medlem i Kiruna AIF-laget. Där blev han svensk mästare två år i rad samtidigt som han spelade tillsammans med sin storebror, Stig Salming. 1972 valdes han att spela för landslaget, och samma år tog han brons i VM. 1973 tog han silver i VM. 1973 valdes han ut att spela i National Hockey League (NHL), där han var en banbrytare som en av de första europeiska spelarna att skapa sig ett namn i Nordamerika.

Borje Salming har sammanlagt 17 års erfarenhet av att spela i National Hockey League (NHL), varav 16 tillbringades med Toronto Maple Leafs och ett av dem spenderades med Detroit Red Wings. Med 620 assist i sitt namn har han nu rekordet för flest totala assist i Toronto-lagets historia.

Han deltog i ett antal första, inklusive Canada Cup-tävlingarna 1976, som var de första i sitt slag. Salming fick stor uppmärksamhet i sitt hemland Sverige efter att ha fått stående ovationer från publiken i Kanada 1976 under Canada Cup. Matchen i fråga var mellan USA och Sverige.

I denna tävling hedrades Salming även med en plats i turneringens All Star Team. Följande är hur Salming svarar på frågan om händelsen: “Den match som ägde rum i Toronto är en som jag aldrig kommer att glömma. Innan vi började med matchen gav åskådarna mig en stående ovation. Fansen från Kanada gav mig en stående ovation när de såg att jag stödde mitt land. Det finns tillfällen då nationella gränser i hockey är irrelevanta.”

Efter återkomsten till Sverige spelade han en tid för AIK och tog sig så småningom hem i Vaxholm. Där etablerade han ett nytt företag. Idag är han engagerad i underklädes- och alkoholindustrin genom sina egna företag. Dessutom bär ishockeyutrustning som pinnar och handskar hans namn, inklusive dessa varor. Blood, Sweat, and Hockey: 17 Years in the National Hockey League är en självbiografi som Borje Salming också har skrivit.

Börje Salming Ung

1998 sammanställde tidningen The Hockey News en panel av 50 hockeyproffs, inklusive före detta NHL-spelare, författare, programföretag, tränare och styrelsemedlemmar, för att ta fram en lista över de 100 bästa spelarna i National Hockeys historia Ligan (NHL). Salming var den enda svenska personen som tog sig in på listan och experterna placerade honom på plats 74.

Vid en lunch som hölls den 17 maj 2008 i Québec, hedrades Salming som en av de sex största ishockeyspelarna under de senaste hundra åren. Detta erkännande kom tio år efter att Salming vunnit priset. Detta ägde rum med anledning av Internationella ishockeyförbundets 100-årsjubileum.

Den 13 juli 2014 medverkade Salming som sommartalare i programmet Sommar i P1 som sändes i Sveriges radio.

Dottern Bianca Salming slutade på sjunde plats i sjukamp vid ungdoms-VM i friidrott 2015, och hon slutade på fjärde plats vid junior-VM 2016. Förutom Bianca är han pappa till ytterligare tre barn från två tidigare äktenskap. Han är sedan 2016 gift med Pia Lindahl, född 1968, och paret är idag bosatta i Nacka.

Börje Salming meddelade den 10 augusti 2022 att han hade fått diagnosen den försvagande muskelsjukdomen ALS.

I dag har i stort sett alla professionella hockeyspelare agenter, men så var alltså inte fallet för Salming.Jag hade ingen agent. Jag hade en advokat, som hette Bjorn Wagnsson, som var med nar vi skrev forsta kontraktet, för att se att allt blev bra, för vi var inte så bra på engelska. Sen gjorde jag sjalv mina egna kontrakt, sen hade jag en advokat som hjälpte till och kolla igenom, att allt var ratt gjort. Det var det enda, sager han. Efter sin militärtjänstgöring är Salming nu en mycket framgångsrik affärsman.

Eftersom du visste exakt vad du behövde var det inte så svårt att göra det. Det är underbart att människor nu har möjlighet att arbeta med agenter; de har en mycket bättre uppfattning om hur mycket de är värda och hur mycket de borde ha. Men att ha en agent är mycket mer fördelaktigt nu än det var tidigare.

Den välrenommerade filmskaparen Amir Chamdin, som senast ledde “Partisan”, kommer att ansvara för serien, medan den enorma firman Warner Bros kommer att stå för produktionen. En dramaserie berättad på engelska om Salmings “banbrytande resa från ödmjuka rötter norr om polcirkeln till att bli en NHL-ikon.” Serien

Att de planerar att göra en film baserad på mitt liv är både en ära och en spännande möjlighet för mig. När vi först började prata om det hade jag fortfarande intrycket av att mycket hade hänt i mitt liv. Enligt uttalanden som Borje Salming gjort i ett pressmeddelande finns det fortfarande tillräckligt med material för en filmatisering av hans livshistoria. “Med hur min pappa dog när jag var ung och jag fick klara mig själv, resan från Kiruna till NHL och hur bra det gick så finns det fortfarande material för en filmatisering”, sa Salming.

I tv-serien får vi följa med Salming på hans resa till Nordamerika, vilket är början på hans hockeykarriär som sträcker sig från senare delen av 1960-talet till början av 1990-talet. Och hur han som en av de allra första svenskarna kunde slå sig in i en så konkurrenskraftig liga.

Börje Salming Ung

Att bara ta resan från Kiruna till Brynas var en vändpunkt för mig; fram till den punkten hade jag ingen aning om att NHL ens existerade. Efter det deltog jag i hockey-VM i Moskva 1973, och Toronto Maple Leafs uppmuntrade mig att spela för dem i Kanada. Helt plötsligt bodde jag i Kanada. Eftersom allt hände så snabbt tänkte jag inte på det medan jag körde vidare. Enligt Salming ska det bli riktigt intressant att ta reda på hur serien blir när den väl är klar.

Börje Salming Ung

Börje Salming Ung