Hur Länge är En Häst Dräktig

Hur Länge är En Häst Dräktig

Hur Länge är En Häst Dräktig |Det är viktigt att vara försiktig och hålla ett öga på dräktiga ston. Se till att stoet har en fridfull och säker plats att vara på när du är borta.

Det rekommenderas att hon vaccineras och behandlas mot mask i enlighet med veterinärens anvisningar. Du bör kontrollera ditt sto dagligen, klappa henne och vara uppmärksam på hur hon mår.

Eftersom hon kommer att bli större och tyngre när hon är gravid är det viktigt att ta väl hand om hovarna för att minska risken för överbelastning av leder och ligament i kroppen.

I början av dräktigheten kan du fortsätta att motionera stoet som du brukar; men när graviditeten utvecklas bör du gradvis minska mängden motion hon får. I slutändan kan det räcka med att ta henne några promenader i lugn takt eller att låta henne ströva fritt i hagen.

Var alltid uppmärksam på hur hon mår, och självklart bör du modifiera träningen för att passa den specifika personens behov.

Det dräktiga stoet måste vänja sig vid båset där fölningen ska ske minst en månad innan förlossningen ska äga rum. Detta görs för att hon ska överleva i stallet och få möjlighet att bygga upp ett starkt immunförsvar för att försvara sig mot de organismer som finns i stallet.

Det är viktigt att komma ihåg att ett dräktigt sto inte ska förflyttas mindre än 35 dagar före det förväntade datumet för fölning, såvida det inte är absolut nödvändigt för en nödsituation.

Sträva efter att förhindra att sjukdomen sprider sig.När ett dräktigt sto finns i stallet är det av största vikt att vara extra uppmärksam på hygienen och vidta åtgärder för att minska sannolikheten för att en infektion överförs från ett djur till ett annat.

Hos hästar är herpesviruset EHV-1, som även kallas abortvirus, en sjukdom som i värsta fall kan göra att djuret blir förlamat. Andra symptom på sjukdomen inkluderar feber och förkylningar. Hos dräktiga ston kan viruset också orsaka abrupt utsöndring, vilket medicinskt kallas abort.

Hur lång tid som ett dräktigt sto kan ridas är ett ämne som kommer upp ofta i diskussioner som förs på internet. Svaret, i ett nötskal, är att vara uppmärksam på vad din häst har att säga. Vissa hästar går i pension när sadelgjordarna blir för snäva, men de flesta hästar ger tydliga indikationer på när de känner att det är dags att dra ner på ansträngande arbetspass.

Under de sista månaderna av hennes dräktighet kan ett sto känna sig tung och ovillig att röra på sig mer än vad som är absolut nödvändigt. Dräktighetstiden för ett sto varar ungefär elva månader.

Hur Länge är En Häst Dräktig

Det betyder inte att hästen ska ta en paus; snarare, för att bibehålla stoets hälsa under hela dräktigheten är en halvtimmes promenad varje dag allt som krävs, förutsatt att hästen tillbringar det mesta av sin tid på att beta i hagen. Om så inte är fallet bör aktiviteten pågå i en hel timme.

I de flesta fall är det möjligt för vissa ston med ganska lindriga skador att gå. Därefter bör du och din veterinär komma överens om hur länge hästen får fortsätta arbeta innan skadan blir värre.

Håll hästen i gott skick.Försök att förhindra att stoet går upp för mycket i vikt genom att överfodra henne eller inte ge henne tillräckligt med motion. Känn efter revbenen på hästens bröst för att avgöra om hästen har ett hål eller inte. Det ska gå att känna på benen men det ska finnas ett tydligt “fettlager” över dem.

Det är absolut nödvändigt att stoet inte går ner för mycket i vikt när det är i hålet, och detta är särskilt viktigt mot slutet av dräktigheten när hon ska börja göra sig redo att producera mjölk till sitt föl.

Tillsammans med rent dricksvatten innehåller den traditionella komponenten i det dräktiga stoets diet grovfoder som är både rejält och näringstätt.

Genomför en foderanalys för att säkerställa att stoet får lämpliga mängder protein, selen och E-vitamin i sin diet. Komplettera vid behov med ett mineralfoder som ger fullständig täckning. Du kan göra en analys av hö eller hösilage på denna sida och se resultatet.

Häst SverigeBestäm vilka ytterligare ingredienser du behöver lägga till grovfodret.

På grund av fölets snabba utveckling inuti stoets livmoder, skjuter stoets kostbehov i höjden i de senare stadierna av dräktigheten. Detta måste mötas med en utmaning som är väl avvägd, där mängden kalk och fosfor, utöver proteinhalten i foderkonditionen, är oerhört avgörande att sköta om.

Hur Länge är En Häst Dräktig

Hur Länge är En Häst Dräktig