Nyamko Sabuni Längd

Nyamko Sabuni Längd

Nyamko Sabuni Längd |Det var i Bujumbura, Burundi, som Nyamko Sabuni föddes. Hennes far var en vänsterpolitiker från Zaire som levde i exil i Burundi vid den tiden.

Sabunis mamma växte upp i muslimsk tro, medan hennes kristna far var en troende kristen. 1981 fick familjen politisk asyl i Sverige och Sabuni tillbringade sin barndom i Kungsangen som ligger norr om Stockholm.

Hon tog sin juridiska utbildning från Uppsala universitet, sin magisterexamen i migrationspolitik från Högskolan i Malardalen i Eskilstuna och sin kandidatexamen i information och mediekommunikation från Berghs School of Communication i Stockholm.

Hon var gift från 2004 till 2012, och deras förening välsignades med födelsen av identiska tvillingsöner som de döpte till Joel och Michee. Hon har i intervjuer refererat till sig själv som ateist.

Mellan åren 1996 och 1998 satt Sabuni i styrelsen för Liberala Ungdomen i Sverige. Hon har uppgett att mordet på den ivorianske flyktingen Gerard Gbeyo i byn Klippan 1995 av en svensk nynazist var en av anledningarna till att hon blev aktiv i politiken. Mordet utfördes av den svenske nynazisten.

En kort tid efter att hon valdes in tog hon ett offentligt beslut att ta bort finansieringen för gruppen Centrum mot rasism, där hennes farbror Mkyabela Sabuni tjänstgjorde som styrelseledamot. Detta beslut fattades kort efter att hon tillträdde.

I ett yttrande som publicerades i Expressen den 17 juli 2006 förespråkade Sabuni att obligatoriska gynekologiska tester skulle genomföras för alla skolflickor för att bekämpa utövandet av nedskärning av kvinnliga könsorgan.

Hon har kampanjat för att införa hedersmord som en egen kategori under den svenska strafflagen och har lagt fram ett förslag om att förbjuda kvinnor under 15 år att bära hijab.

Hennes bok “Flickorna vi sviker”, som kan översättas till “The Girls We Let Down”, släpptes i juli 2006 och handlar om livet för kvinnor i Sverige som riskerar att utsättas för hedersbaserat våld.

Enligt Sabuni “begränsar muslimer som tillbringar sina liv i enlighet med Koranens lära sina egna möjligheter”. Hon hävdar att muslimer marginaliseras av aktiviteter som att be fem gånger om dagen eller regelbundet kritisera musik.

Nyamko Sabuni eftertradde Jan Bjorklund som partiledare för Liberalerna I juni 2019. Hon var då knappast ny utan hade lång bakgrund som politiker, bland annat som statsråd I regeringen Reinfeldt 2006 – 2013.

Hon är ett parti där regeringsfrågan orsakar djup splittring och har jobbat för att ett partiet bakom linjen där M och KD är naturliga samarbetspartners, även om SD råkar finnas med på ett hörn.

Nyamko Sabuni Längd

Nyamko Sabuni Längd