Åke Strömmer Barn

Åke Strömmer Barn | År 1958 började Strommer arbeta för Sveriges Radio ky Strommer gick med i Radiosporten fem år senare, och han arbetade sig äntligen upp till att bli stylist inom sportskrivande. Han var bland annat programledare på Svensktoppen 1978 under en kortare period. Han medverkade även på Sportradion, P’ minuten, Midnight Hour med Flipp eller flopp och Minnesmastarna. Han började sin sändningskarriär på 1960-talet.

Det som gav honom mest berömmelse var hans arbete som en snabbpratande radiovärd. Simmarens Gunnar Larssons 100:e strid vid OS i München 1972, längdskidåkaren Thomas Wassbergs hundrade strid mot Juha Mieto vid vinter-OS 1980 i Lake Placid och upploppsstriden mot häcklöparen Anders Garderud vid olympiska sommarspelen 1976 i Montréal 1976 åtföljdes alla av minnesvärda radioreportage av ke Strommer. Strommer var kolumnist för Radiosport under ett bra antal år innan han gick i pension. Hans inslag sändes vid samma tidpunkt varje måndag.

En av de mest kända svenska sportjournalisterna som arbetade på radio och tv under åren efter Lennart Hyland var Ke Strommer. Som ett komplement till domaren var det han som initierade bruket att på allvar inkludera gästtalare i sportsändningarna på radio. En av dessa personer var Assar Ronnlund, en före detta längdskidåkare som tillsammans med Strommer bildade ett kommentatorpar till längdsändningarna i radio.

Åke Strömmer Barn
Ke Strommer, 68 år gammal, gick bort i morse medan hans fru Lena Ingels och deras fem barn fanns vid hans sida.

Strommer var ordförande för Radiosporten som dess direktör från 1974 till 1978. Därefter var han närmast knuten till Faluredaktionen på Sveriges Radio. Det var för en månad sedan han ringde sin gamla vän från Radiosport, Lars-Gunnar Bjorklund, och konstaterade att “det är över!” Detta var ögonblicket då han insåg att slutet var väldigt nära.

Lars-Gunnar Björklund. Lars-Gunnar Björklund: – Bra jobbat, sa jag? – Du är medveten om att cancern har ätit upp mig i så hög grad. Efter det kommer jag över och vi kan diskutera våra upplevelser på Orientexpressen i Centralen i Stockholm där vi alla ska sitta tillsammans med Tommy Engstrand, sa ke. – Han ringde dock efteråt om att ställa in mötet. “Jag är ledsen, men jag kommer inte att klara det. Jag orkar bara inte vara på tåget så länge.” Jag är helt oförmögen att sitta ner.

Vi bestämde oss för att istället för att åka till ke i Borlänge, så skulle vi åka dit istället. Det gjorde att Tommy Engstrand, Fredrik Belfrage och jag beställde tallrikar som skulle transporteras med tåget på onsdagen. Däremot fick vi beskedet att vi fått avslag på tisdagskvällen: “ke var för hemsk.”

Den har en så otäck, äcklig kvalitet. Man skulle kunna tro att två så lata som Strommer och Bjorklund skulle ha skött allt själva, men det fanns inte mycket kvar att diskutera. 1972 blev Jo Strommer och Assar Ronnlund, en skidikon som nu är 69 år gammal, ett radarpar och har lämnat kommentarer om skidåkning på radio de senaste 26 åren.

Vi kunde spåra varandra och njuta av kvalitetstid tillsammans som en enhet. Enligt Assar Ronnlund var Ke en enastående individ som gjorde allt för att hjälpa andra. “Bättre förr…” De planerade att resa till Assar och Toinis fjällstuga i Hemavan i förrgår. – Ibland tittade vi på skidåkning på tv. ke delade sina tankar genom att säga, “då får vi se om kommentatorerna kan sina saker,