Kenneth Gärdestad Död

Kenneth Gärdestad Död |Med undantag för “Viking”, som Ted Gardestad skrev tillsammans med sin storebror Kjell Gardestad, skrevs praktiskt taget alla Kenneth Gardestads yngre bror Ted Gardestads sångtexter av Kenneth. “Viking” var det enda undantaget .

Kenneth Gardestad och Keijo Liimatainen samarbetade i biografin om sin far, Ted Gardestad, som publicerades 2005 under titeln I Want My Own Moon. Utöver detta var han en av personerna som kom på idén till Ted Gardestads stipendium som delades ut första gången 1999.

Efter brodern Teds bortgång gjorde Kenneth Gardestad det till sin mission att utbilda andra och främja en förståelse för psykiska sjukdomar ur synvinkeln hos dem vars nära och kära lider av dem.

Innan han gick bort i mars hade Kenneth Gardestad under en längre tid kämpat mot hudcancer och latent lymfom. Han fick diagnosen lymfom, en typ av cancer, 2003, och i början av 2016 fattade han beslutet att kommunicera om sin erfarenhet av sjukdomen.

Jag stod på golfbanan när jag kände ett tryck i bröstet. Då antog jag att jag bara hade stretchat, men det visade sig vara lymfom. Det var den sjätte kotan som drabbades. Kenneth Gardestad citerades då han sa: “Det gjorde ont, och jag trodde att jag hade spelat för mycket golf, men jag trodde att det kan vara något annat också”, och han hade rätt i båda dessa antaganden.

Kenneth Gardestads ålder var då 69 år. Begravningen hölls den 4 april i Silverdals kapell i Sollentuna, där han också kommer att begravas tillsammans med sin bror Ted Gardestad. Dessutom begravs Arne och Margit Gardestad, parets föräldrar, där.

Det här känns inte som slutet för mig. Efter begravningen antydde sonen Christofer Gardestad att hans far skulle tillbringa en betydande tid med honom.

Texterna till praktiskt taget alla Ted Gardestads låtar skrevs av Kenneth Gardestad och kärlek var ett genomgående tema genom hela låtskrivandet. Han tilldelades ett hederspris för sina bidrag till lyrisk musik vid Grammisgalan i februari i år.

Kenneth Gärdestad Död
March 3, 2018 Sollentuna Municipality, Sweden

1999 bidrog han med texter till barnalbumet Zzoppa som producerades av Georg “Jojje” Wadenius.

Tillsammans med Lotta Engberg gjorde Gardestad ett framträdande i Doobidoo år 2008. Han deltog i Melodifestivalen 2010 som textförfattare till låten “Hur kan j tro p karlek”, vars musik komponerades av Tony Malm och Niclas Lundin. Låten framfördes av Niclas Lundin. Under den tredje och sista semifinalen i Göteborg framförde Erik Linder låten. Den slutade till sist på femte plats, vilket innebar att den diskvalificerades.

Kenneth Gardestad fungerade som huvudarkitekt för Kunskapsskolan. Han ansvarade för design och konstruktion av skolans lokaler.

2014 avslöjades att Kenneth Gardestad hade drabbats av hudcancer och latent lymfom, som båda successivt påverkade hans förmåga att synas offentligt.

Gardestad gjorde ett framträdande i det sista avsnittet av Så mycket bättre 2016, som innehöll ett framträdande av de medverkande artisterna av några av Gardestads mest populära låtar. Inspelningen av hans sista sång, “Mla mig I akvarell”, gjordes av Sofia Ullman. Kenneth är ansvarig för låtens text, och Sofia har komponerat musiken.

Kenneth Gardestad gick bort den 3 mars 2018, av komplikationer relaterade till hans cancertillstånd samt influensa och lunginflammation han lidit av. Hans senaste framträdande var vid 2018 års Grammy Awards, då han också höll ett tal efter att ha tilldelats hederspriset. Hans karriär kulminerade vid Grammisgalan.

Efter händelsen fördes den svårt sjuke Gardestad till sjukhuset där han avled cirka fyra veckor senare. Senare på kvällen fördes han med ambulans till sjukhus. Efter ytterligare utredning kom det fram att även han hade influensa.

Han kunde aldrig lämna sjukhuset och i lördags gick han bort i influensa, lunginflammation och sitt allmäntillstånd till följd av cancern. Han hade inte kunnat lämna sjukhuset.

Enligt Christofer Gardestad började han må hemskt redan innan Grammisgalan, men han hade planerat att åka för att det var något han verkligen ville göra.

Efter det fick han dock svåra symtom under natten och fick föras till sjukhus i ambulans. Sedan dess har han varit patient på vårdinrättningen.

Under hela den prövning som Kenneth Gardestad har gått igenom har hans familj stått vid hans sida.Enligt Christopher har det alltid varit en annan medlem i familjen som tittat förbi dagligen.Men när det var över var han svag och endast delvis vid medvetande.Kenneth Gardestad har inte gjort någon hemlighet av att han kämpat mot cancer tidigare.