Rohdi Heintz Familj

Rohdi Heintz Familj |Både Textilinstitutet i Bors och Industriskolan i Göteborg var Heintz’ läroanstalter att välja mellan. År 1963 fick han möjligheten att skapa sin allra första kollektion för ett modeföretag i Göteborg.

Han började sitt arbete inom modebranschen som modedesigner på teakfirman JA Wettergren & Co i Göteborg. Under sin tid där utvecklade han många populära kollektioner, av vilka några inkluderade flera trenchcoat-modeller. Folk har hänvisat till honom som “Kungen av Beige” och “Göteborgs svar på Yves Saint Laurent.” Dessutom valdes han in i Créateurs Industriels, en organisation som det precis meddelades att Yves Saint Laurent var medlem av.

1982 förärades han den första guldknappen, som tilldelades honom med följande motivering: “Under loppet av många år har Rohdi Heintz visat att uppfinningsrik design inte behöver vara föremål för modets nycker. Han var ständigt steget före alla andra och hade förmågan att utveckla plagg som kombinerade banbrytande mode med hög funktionalitet.

Även ytterkläder kan vara intressanta och attraktiva för en bred publik, eftersom han visar upp i de kläder som han har designat, framför allt för Dixi Coat, Dixi Man och BG Matsson. Detta är något som han har visat genom sitt arbete. en väg framåt som också borde driva den svenska IT-branschen i rätt riktning.”

På 1960-talet etablerade sig Rohdi Heintz som en framgångsrik modedesigner, och 1982 blev han den första designern som hedrades med Ladies’ World design Award, känt som Gold Button.

2012 var han domare i den svenska bearbetningen av det populära tv-programmet Project Runway, där han även fungerade som konsult till de tävlande.

Heintz började sin långa och framgångsrika karriär med att studera design i Bors, och sedan började han arbeta på ett framstående varuhus i Göteborg som specialiserade sig på damkläder.

På 1960-talet, när han var en av de första att intressera sig för unisexmode, blev Rohdi Heintz framträdande som modedesigner över hela världen. Han är krediterad för att ha startat unisexmodetrenden. Han hade positioner i välkända varuhus och modeföretag, inklusive Bloomingdale’s, Saks, Macy’s och Barneys.

Rohdi Heintz Familj
Särbo and three children

Detta var emellertid också fallet för Twilfit, Gulins och Jaeger, såväl som Björn Borg på 1980-talet. Han var anställd som modedesigner för Teiniasu och dess varumärke Dixi Coat och Turo Oy medan han bodde i Finland. [2012 var han domare i den svenska upplagan av realitytävlingens tv-program Project Runway Sweden, där han också fungerade som mentor för de tävlande.

Det var 1982 när Rohdi Heintz blev den första mottagaren av Guldknappen, som är ett årligt designpris som delas ut av tidningen Damernas Varld. Priset har tagits fram för att hedra en svensk designer och för att främja svensk modedesign.

I sin motivering citerade juryn bland annat följande: “Under loppet av många år har Rohdi Heintz visat att uppfinningsrik design inte behöver vara föremål för modets nycker. Han har alltid legat steget före konkurrenterna. och har förmågan att producera föremål som blandar banbrytande design med exceptionell användbarhet i hans kläder.

I början av 1970-talet startade han sin egen designverksamhet och under loppet av de följande tre decennierna skapade han design för en mängd olika kunder, inklusive Twilfit. Gulins, den finska PTA-ensemblen, Jaeger of London och Björn Borg är banden som presenteras här.

Goteborgs-Posten gjorde en intervju med Rohdi Heintz i juni 2011, lagom till den stora utställningen om svenskt mode som var på väg att visas på Nordiska museet.

Det har gått elva år sedan jag avslutade min senaste samling. Efter det tog jag beslutet att fokusera min uppmärksamhet på andra aspekter av mitt liv. Mitt hem är fortfarande i Göteborg och trots att jag tidigare reste otroligt mycket så prioriterar jag nu att umgås med min familj och barnbarn. Min enda dotter har startat en mode- och inredningsrörelse i Skne, och jag gör allt jag kan för att stödja hennes ansträngningar i det utrymmet.

Han var på stängslet om att ta jobbet på tv-stationen.Jag blev naturligtvis förvånad när de ringde och bad om min hjälp i denna fråga. Det blir svårt för mig eftersom jag inte har någon tidigare expertis inom tv-branschen och för att jag är en äldre kille på 69 år. Däremot tror jag att jag med hjälp av min expertis kan ge nyttig vägledning till deltagarna.

Igår efter lunchtid satte han sig på cykeln för en spänd tur till en sista repetition som skulle äga rum dagen före första inspelningsdagen, som är idag.

Showen kommer nästan definitivt att innehålla några dramatiska ögonblicks, men jag hoppas innerligt att jag inte blir indragen i någon av de efterföljande intrigerna. Enligt honom är allt som kommer att ske redan kartlagt i stjärnorna.

Rohdi Heintz får tjänsten som chefsdesigner på Wettergrens medan han bara är 23 år gammal; efter det började händelserna gå framåt. Han designade ett stort antal plagg avsedda för industriell tillverkning. Och blev så småningom trött på det efter några år. Och synen av kvinnors bröst var det som till slut övertygade honom att lämna Sverige för att göra karriär som designer.

“I Sverige finns det en allmän förväntning när det gäller utseendet på ett plagg, och man förväntas arbeta i enlighet med den förväntan. Det är egentligen för ointressant. Mitt beslut att flytta från Sverige föranleddes av den skandalen över bystsnittet Jag är väl medveten om att kvinnor har bröst, men det är inte nödvändigt att ha bystveck på alla jackor och blusar på grund av denna anatomiska egenskap. Du kan göra outfiten mindre och den kommer fortfarande att se bra ut på dig.”

Rating