Hur Gammal är Per Gessle

Hur Gammal är Per Gessle |1976 var Per Gessle en av de ursprungliga medlemmarna i bandet Gyllene Tider. De blev berömmelse ganska snabbt i Sverige, men bandet bröts upp 1984 efter släppet av deras fjärde album, med titeln The Heartland Café (1984),

som inte presterade så bra kommersiellt som deras tidigare album hade gjort. Gessle skrev. “Vi bestämde oss för att låta Gyllene Tider vila… tills vidare.” Efter upplösningen av Gyllene Tider 1985, publicerade Gessle snabbt sitt andra soloalbum, med titeln Scener. Hans första soloalbum, med titeln Per Gessle, släpptes 1982.

Innan de bildade Roxette 1986 hade Gessle och Marie Fredriksson känt varandra under en period och kunde betraktas som vänner. Efter succén med deras första hit, “Neverending Love”, som skrevs av Gessle, skapade de snabbt Pearls of Passion med material som ursprungligen var avsett för Pers tredje soloalbum. Gessles låt “Neverending Love” var en av låtarna som dök upp på albumet.

Efter det fortsatte Roxette med fyra singlar på första plats i USA och två singlar på nummer två, och båda deras studioalbum, Look Sharp! och Joyride, certifierade platina i ett antal olika länder. Efter den kommersiella framgången med Roxette i början av 1990-talet, gav Per ut en demosamlings-CD med titeln P vag, 1982–86 1992. Roxette upplöstes ett tag efter släppet av deras album Crash! bom! Smäll! och den efterföljande världsturnén som följde.

1996, efter en Gyllene Tider-återförening och efterföljande turné, spelade Gessle in sitt första engelska soloalbum med Brainpool och Gyllene Tider som backupmusiker. Albumet släpptes året därpå. Christoffer Lundquist, medlem i Brainpool, skulle så småningom arbeta tillsammans med Gessle på flera av bandets senare inspelningar.

Albumet The World According to Gessle, som publicerades 1997, var ansvarigt för att producera tre singlar: “Do You Wanna Be My Baby?”, “Kix” och “I Want You to Know”. Jonas Kerlund var regissör för musikvideorna för alla tre spåren. 2008 gjordes en remastrad version av albumet tillgänglig, och den här gången hade det fler demos och bonusspår. 1997 släpptes den största hitsamlingen med titeln Hjartats trakt – en samling.

Fredriksson föll 2002, kort efter att Roxette släppte Have a Nice Day och Room Service ( som båda hade bara medelstora framgångar. Samma år fick Fredriksson diagnosen en hjärntumör. Gessle fortsatte med sitt soloarbete medan Fredrikssons tid på sjukhuset fick behandling för sin sjukdom. Efter det, 2003, släppte de ett album som heter Mazarin, som blev en ekonomisk och kritikerframgång i Sverige.

Det markerade också början på ett långvarigt samarbete med bakgrundssångaren Helena Josefsson. Josefsson blev vald för att Lundquist, som för närvarande är Gessles producent, då sökte en kvinnlig sångerska.

Hon kom först till kännedom om Lundquist när hon och hennes band Sandy Mouche uttryckte intresse för att spela in i Lundquists Aerosol Grey Machine (AGM) studio. Sandy Mouche ville spela in där.Jag minns att Christoffer ringde mig när jag körde bil mellan Lund och Lomma när han undrade om jag var intresserad av att börja sjunga med Per som ville ha en tjej till sina soloprojekt”, minns Josefsson.

Hur Gammal är Per Gessle
63 ar

Han frågade om jag var intresserad av att börja sjunga med Per som ville ha en tjej till sina soloprojekt. I juni samma år låg Mazarin överst på listorna, och 2004 certifierades albumet fem gånger platina. Första singeln från albumet “Har kommer alla kanslorna (p en och samma gäng)” (som översätts till “Här kommer alla känslor (i samma ögonblick)”) är Gessles mest framgångsrika låt i sitt eget land. Den tillbringade två månader på nr 1 och blev certifierad platina.

Som ett resultat av albumets framgång belönades Gessle med ett antal priser, inklusive fyra Grammis-priser för bästa artist, bästa manliga popuppträdande, bästa kompositör och bästa låt, tre Rockbjornen-priser för bästa svenska Manlig artist, bästa svenska album och bästa svenska låt[och ett Guldalgenpris för bästa låt. Gessle vann också

Å andra sidan har Per Gessle inte fört det stereotypa livet som en rockstjärna; snarare har han tillbringat större delen av de senaste tre decennierna gift med sin fru Sa Nordin Gessle. Bröllopet ägde rum 1993, vilket innebär att paret har varit gifta i totalt 28 år nu.

Det är troligt att den enda anledningen till att det blev framgångsrikt är att vi är ganska lika men ändå olika. Vi är en bra match för varandra. Det är omöjligt för mig att föreställa mig mitt liv utan henne. Även om vi ibland har olika åsikter har vi aldrig haft några större meningsskiljaktigheter sinsemellan.

Det handlar om de minsta detaljerna. I en intervju med Aftonbladet diskuterade Per Gessle förhållandet och nämnde valet av skor eller något därtilllinjer som exempel.