Hur Lång Är Tomas Ledin

Hur Lång Är Tomas Ledin Sångare. Född den 25 februari 1952 i Östersund, Sverige. Det uppskattas att Tomas Ledin har en förmögenhet på cirka 350 miljoner svenska kronor. Benny Andersson, medlem i ABBA, kontaktade honom 1979 och gav honom möjligheten att spela in för bandets skivbolag, Polar Music.

1980 triumferade han i den svenska Melodifestivalen och fortsatte med att representera sitt hemland Sverige i Eurovision Song Contest med låten “Just nu!” 1982 samarbetade han med Agnetha Faltskog, medlem i ABBA, för att spela in duetten “Never Again”. Han var ansvarig för den framgångsrika produktionen av en rad musiker, bland annat Pugh Rogefeldt och Magnus Uggla.

Ledin föddes i Östersund, men hans familj flyttade ofta under hans uppväxt. Hans första hem var i Ratan, sedan flyttade de till Holo som ligger utanför Södertälje. Slutligen, i början av 1960-talet, gjorde Ledins familj sin permanenta bostad i Sandviken.

Under sin tidiga barndom tillbringade han också somrarna i dalen hos sina farföräldrar och farföräldrar. Hans mamma, Margareta, var förskollärare. Hans far, Folke Ledin, var rektor. Hans far föddes i Stromnäs 1926 och hans mamma föddes i Mogata 1927.

I familjen fanns också två yngre systrar. Margareta gick bort 2020. Han har nämnt att hans föräldrar var de första i familjen som fick en utbildning, och han har också nämnt att hans familj åkte på klasslov.

Efter att ha tillbringat en tid som utbytesstudent i USA återvände han till Sverige och vägrade som motståndare till det fortsatta Vietnamkriget att utföra sin militärtjänst. Som en följd av detta fick han så småningom dispens från sin tjänstgöringsskyldighet.

1972, 1978 och 1979 var åren då Ledin uppträdde i Visfestivalen i Västervik. Under den globala turné som ABBA hade 1979–1980 deltog Ledin i kören och gav även ett soloframträdande av “Not Bad at All”.

Innan Tomas Ledin tävlade i Eurovision Song Contest 1980 övar han sin låt “Just now!”En av hans mest kända låtar, “Sommeren er kort”, släpptes år 1982. 1985 var han ledare för ANC-galan som hölls i Scandinavium i Göteborg. Han fick sällskap i denna roll av Mikael Wiehe och Tommy Rander. Ledin är ledamot i styrelsen för Artists against Nazis, där Wiehe också tjänstgör.

Det är tydligt att inte bara Ledin utan också hans hängivna backup-fyrtal, som har varit med honom de senaste 22 åren, har längtat efter att komma ut och rocka. Jag har sällan hört låtarna låta så tajta, tyngre och mer kraftfulla som de gör i den här föreställningen, och en av anledningarna till detta är att de har hunnit mala det här setet. De slår mot varandra på ett sätt som pumpar upp publiken till en helt ny nivå av spänning.

Det finns många saker som kan sägas om texten till “Sensuella Isabella”, men i kväll får låten en ganska tilltalande discorock-touch som påminner om Blondies “Call me”. Detta beror främst på att klaviaturen spelas av Kapellmeister Jorgen Ingeström.

Hur Lång Är Tomas Ledin
1.9 m

Gitarrerna i “Du kan lita p mig” har en energi som nästan påminner om krogrocksfeber. Både “A day on the beach” och “Through wet Europe” har en särskilt stor likhet med ljudet från USA:s västkust, som är mycket kärt för Ledin.

Det säger sig självt att mycket också är vad det är. Gammal svensk toppsdang framförde sig ganska i stycken, många rader med ösiga texter att rodna åt på fel sätt, och två nya låtar som jag förstår att Ledin slänger in, men de kanske känns som något han skrivit bättre tidigare. Gammal svensk toppsdang spelades rejält sönder.

Medan detta pågår kommer Ledin till insikten att den oändligt romantiska feel-good-popen passar bättre mot en bakgrund av en viss sorg och reflektion. Ilskan som människor känner som svar på att Vladimir Putin och andra “diktatoriska tyranner dyker upp här och där” kommer från hjärtat. Tomas Ledins låtar “Här kommer det nya ögonblicket” och “Vi är vårt land” är tänkta att inspirera till optimism och empati bland lyssnarna.

1991 etablerade Ledin konsertturnén Rocktget, som reser runt i Sverige under sommarmånaderna med välkända pop- och rockakter. I den första tävlingen av Dansbandskampen 2009 deltog han som gäst i andra omgången, som hade kvällens tema centrerat kring hans egna låtar. Tomas Ledin deltog i andra säsongen av den svenska tv-serien “Så mycket bättre”, och han deltog i programmet.

Som ett erkännande för sitt arbete med albumet “Hoga kusten”, som släpptes 2014, belönades Ledin med en Grammis i kategorin Årets folkmusik/låt 2014.