Steve Sem Sandberg

Steve Sem Sandberg

Steve Sem Sandberg |Steve Sem-Sandberg är en svensk journalist, romanförfattare, facklitteraturförfattare och översättare.

Han föddes den 16 augusti 1958 i Sverige. Hans två första romaner, båda science fiction-verken, Slandornas varld och Sokare I dodsskuggan, gavs ut 1976, vilket markerar hans debut som författare. År 2005 erkändes han som vinnaren av Dobloug-priset för fiktion.

Augustpriset tilldelades författaren för hans roman “Lögnernas kejsare” som gavs ut 2009. Under andra världskriget, när Polen kontrollerades av Nazityskland, berättar den historien om livet i ods getto och dess getto. ledare Chaim Rumkowski.

Eftersom han skrev om en välkänd historisk person i Rumkowski, gjordes uppgiften att skriva “en fräscht, helt absorberande roman om Förintelsen” ännu mer utmanande av det faktum att den utfördes av Daphne Merkin i New York Times . Rumkowski var en överlevande från Förintelsen.

Han uppnår effekten av “både superrealistisk och surrealism, i stil med en animerad dokumentär” genom att blanda både intima perspektiv och bred historia i sitt arbete.

Därför, om Sem-Sandberg Woyzeck eller “W.” inträffar har man den smygande misstanken att det inte blir mindre allvarligt den här gången. Är det inte sant att Woyzeck exemplifierar det klassiska exemplet på någon som samtidigt är inkluderad och exkluderad?

Till en början parafraserar Sem-Sandberg doktorns karaktär från Büchners pjäs genom att säga: “Woyzeck. Han har en aberration.” Det är okänt vad som är fel med Woyzeck, därför finns det inget sätt att diagnostisera eller behandla hans tillstånd.

Han kommer aldrig att återhämta sig från skammen och föraktet som han har fått sedan damerna han dras till att göra narr av honom. Michel Foucault talade tidigare om “ökända människor” i botten av den hegemoniska ordningen, och han passar in på beskrivningen av en av dessa “ökända personer”.

Samtidigt är Woyzeck fängslad inte bara i en fysisk anläggning utan också ständigt inom ramen för hans patologiska tillstånd, vilket inte tillåter honom att släppas. För Sem-Sandberg omfattar konceptet Woyzecks fängelse hela världen. Allt som sker i Woyzecks liv är representativt för världen.

Det är ytterst sällsynt att en roman innehåller så många ord om vädret som den här gör, eftersom vädret som Woyzeck upplever nästan alltid beskrivs som dystert och deprimerande, överdrivet regnigt eller iskallt.

Den värld som Woyzeck inte är en del av är den som antingen gör narr av honom eller, med hjälp av juridik, medicinsk och modern “polisvetenskap”, utreder, missar och slutligen dömer honom. En gång hördes änkan Woost säga: “Vi fattiga.” Det är det centrala i vår diskussion. Ett historiskt drama som har resonans med samtiden är vad Sem-Sandberg har att erbjuda.

Vad ska vi göra åt folket som fortsätter att försvinna, smyger omkring som illegala människor som trots alla sina kvalifikationer bara tilldelas lågnivåjobb? Den här typen av förfrågningar kommer hela tiden upp i det här avsnittet. I fallet Woyzeck kan psykisk ohälsa och upplevelsen av att höra spöken ha spelat en roll; ändå är detta inte alls poängen.

Eftersom Woyzeck är någon som vid födseln berövades de verktyg med vilka han kunde ha blivit arkitekten för sin egen förmögenhet, som rådman Clarus aldrig tröttnade på att säga, är Woyzeck en person som nekades de verktyg med vilka han kunde ha bli arkitekten av sin egen förmögenhet.

Woyzeck har ödet som en stackars kille som aldrig har hittat sin väg ut ur armén av de som bara knappt är i form av att användas som militärt kanonmat. Han lever detta öde eftersom han aldrig har hittat en väg ut ur armén.

Steve Sem Sandberg

Han är en av de människor som förödmjukas dagligen och uppmanas att vara godmodiga och hängivna Gud – och ve dem om de blir rasande då och då. Vem skulle kunna klandra Woyzeck för att han befann sig i en desperat situation och ibland lät sig ryckas med av ett hotfullt språk?

I slutändan hjälper det honom inte som en förklaring eller som ett sätt att rätta till det som hände, som var mordet på änkan Woost. Så varför måste allt bli så här?

Steve Sem Sandberg

Steve Sem Sandberg