Edward Blom Ung

Edward Blom Ung

Edward Blom Ung |Trier, Stockholm, Uppsala och Freiburg. Han tog sin kandidatexamen i filosofi från 1996 och sin examen som arkivarie från 1999 Han arbetade på Centrum för företagshistoria från 1997 till 2012, och tjänstgjorde i en mängd olika funktioner, inklusive som chef för specialprojekt och chefredaktör för Corporate Memories.

Sedan dess har han arbetat självständigt som föreläsare, författare och programledare för tv- och radioprogram, främst med fokus på matens och dryckens historia. Hans företag heter Edward Blom & Co. Gunilla Kinnhe är medförfattare till kokböckerna som Gunnhe skrivit tillsammans med sin fru.

2009 blev Blom uppmärksammad efter att ha medverkat i serien Between bowl and wall med Edward Blom, som sändes på TV 8. I programmet hade Blom sällskap i hela Sverige av Peter Andersson. De åt en måltid, drack lite alkohol och diskuterade Sveriges kulturarv.

Samma år samarbetade Edward Blom med folklivsforskaren Jan-Ojvind Swahn för att skriva ett gästinlägg till serien som publicerades på Osterlen och skickade det från en gård belägen i Gladsax. 2010 satt Blom som ledamot i domargruppen för matlagningstävlingen Stjarnkockarna, som sändes i TV 3, och under sommaren samma år var han programledare för matprogrammet Meny, som sändes i P1.

2011 medverkade Blom flitigt i Kanal 5-programmet Breaking News med Filip och Fredrik samt i matlagningsprogrammet Klockan tta starna, där hon var en av programledarna.

Han har bland annat bidragit till Dagens Handel, Entreprenor, Katolskt magasin och Tema Arkiv med artiklar som han har skrivit. Blom bidrar med artiklar i tidningarna Focus och Corporate History. Sedan början av höstsäsongen 2018 har han medverkat regelbundet som Gry Forsells assistent i hennes radioprogram Gry Forsell med vänner på Mix Megapol, oftast på fredagar.

Blom var tidigare vice ordförande i Sveriges Katolska Historiska Förening och är känd som en av de ursprungliga grundarna av Svenska Vereinkårens studentorganisation.

På YouTube, där han samlat på sig över 50 000 följare, har Blom gjort sig ett namn. På den plattformen publicerar han bland annat matlagningskurser och berättar om livet på 1800-talet. Videon till låten “When you party, you party”, som är baserad på en intervju som Blom gav på tv, laddades upp på YouTube av användaren “Adam von Friesendorff” och har haft mer än två miljoner visningar när detta skrivs .

Tillsammans med sin kollega och nära vän Mats Ryd har Edward Blom varit värd för deras podcast, “Edward Bloms smörgåsbord”, sedan år 2017. De delar med sig av anekdoter, minnesbilder från resan och erfarenheter från sina liv som gourmeter när de träffas. De svarar också på frågor från publiken.

Edward Bloms liv har inte alltid följt de normer som fastställs av samhället. Han tror att det åtminstone delvis beror på förbittring mot individer som kan trivas.

I många fall förbjuder normerna dock inte att ha roligt; snarare föreskriver de att man måste göra det på ett sätt som följer en förutbestämd uppsättning protokoll.

När jag var yngre ansågs det fortfarande väldigt konstigt om man satte sig ner under mitten av veckan och tog en drink, speciellt om det var en cocktail. Han hävdar att det då inte var acceptabelt att göra det, men nu för tiden är det mer vanligt att göra det.

Om så är fallet borde det vara mycket uppenbart att människors attityder till fett kan vara ganska pessimistiska.

Även om det inte är sant att alla som tycker om att vara överviktiga också är någon som tycker om att vara överviktiga, så hänger de två sakerna ändå ihop på ett antal sätt och går ofta hand i hand. Och det är möjligt att vissa människor upplever ett spår av avundsjuka när de tänker på saker som “Åh vad roligt han måste ha haft.”

Edward Blom Ung

Det är verkligen meningsfullt, och naturligtvis ger det en hel del glädje. Å andra sidan kan det ge dig mer glädje än nöje. Vi har det riktigt bra, men det är viktigt att notera att jag snart fyller 50, Gunilla är bara ett år yngre än mig och våra tre barn är mellan ett och fyra år. Det är inte så att du kan ligga ner och vila dig direkt, men det är roligt.

Edward Blom Ung

Edward Blom Ung