Hur Gammal är Lisa Ekdahl

Hur Gammal är Lisa Ekdahl

Hur Gammal är Lisa Ekdahl |Ekdahl, som bara var 22 år gammal när hon släppte sitt debutalbum 1994 under eget namn och gjorde succé nummer ett med låten “Vem vet” som hon gjorde berömmelse nästan direkt.

Hon hedrades med tre svenska musikpriser, inklusive en för att ha blivit utsedd till landets bästa artist, förutom de nästan 800 000 exemplar som såldes av skivan. Dessutom gjorde hon succé i både Norge och Danmark.

Hon skrev först på med EMI Records, men hon gjorde senare två popalbum med RCA/BMG. Dessa album hette “Med Kroppen Mot Jorden” och “Bortom Det Bl”, och de släpptes 1996 respektive 1997.

1998 släppte hon ett album med titeln “When Did You Leave Heaven” som spelades in på engelska och innehåller jazzstandards.

Ekdahl har koncentrerat sina ansträngningar, och nått stor framgång, på Skandinavien och Europa (särskilt Frankrike), samtidigt som han gjort väldigt lite avtryck i andra länder som USA.

Hennes andra jazzalbum, “Back to Earth”, släpptes 1999 och innehöll många av samma jazzklassiker som hennes första jazzalbum. Båda albumen spelades in med Peter Nordahl Trio.

Bara i Frankrike såldes mer än 40 000 exemplar av den. The Daily Telegraph och The Guardian gav båda hennes liveframträdanden i Storbritannien positiva recensioner. Hon blev väl bemött av publiken där.

Ekdahls sjätte studioalbum, “Lisa Ekdahl sjunger Salvadore Poe”, som släpptes 2000, markerade en förändring i artistens estetik och fick henne mycket beröm från musikkritiker.

Som namnet på hennes nya album antyder, framför Ekdahl bara låtar som skrivits av hennes man, även känd som Paul DiBartolo, som är gitarrist för New York glam metal-bandet Spread Eagle (band).

Majoriteten av låtarna på detta album är i bossa nova-stilen. Hennes röst kan beskrivas som känslig och barnslig, och den passar perfekt in i den här sortens musik. Deras skiva blev en stor hit i Frankrike och Skandinavien där den redan hade sålt mer än 120 000 exemplar i början av 2001.

Hon har fortsatt att spela in på både svenska och engelska och hon har senast gett sig ut på en akustisk turné runt om i Skandinavien.

Hennes sångstil har liknats vid Blossom Dearie, Diana Krall, och kanske mest passande, Astrud Gilberto. Hennes topplista “Vem Vet” används på soundtracket till den koreanska tv-serien Love Rain.

2016 deltog hon i musiktävlingen Så mycket bättre som tv-sändes i TV4.

Hon höll minst lika mycket av sin graviditet hemlig när hon bar sin son Milton, som nu är 22 år gammal, som hon gör med sin numera ex-man, musikern Bill Ohrstrom, som är 73.

Hon sa i en intervju i år med webbtidningen Vi att hon dolt att hon var med barn genom att gömma sig under ett stort plagg.

Lisa och Bill började dejta strax efter att de blev bekanta i början av 1990-talet. Inte långt efter det började de också samarbeta med varandra.

Hur Gammal är Lisa Ekdahl

Låten “Who Knows”, som Lisa skapade texten och melodin till, var produkten av ett samarbete mellan Lisa och Bill, som ackompanjerade henne. 1994 kom deras son Miltons ankomst till hushållet en känsla av lycka och tillfredsställelse.

Efter en period på fyra år blev paret medvetna om den amerikanska kulten som kallas Face och började delta i möten regelbundet. De reste också ofta till så kallade “stormöten” i andra länder.

Hur Gammal är Lisa Ekdahl

Hur Gammal är Lisa Ekdahl