Sarah Dawn Finer

Sarah Dawn Finer

Sarah Dawn Finer |Finer föddes i Sverige och tillbringade sin barndom där. Hennes föräldrar, David Finer och Francine Lee Mirro-Finer, har rötter i både Storbritannien och USA.

Hennes halvbror Rennie Mirro och hennes syster Zoie Finer är också båda duktiga sångerskor. Hennes mormor Dorothy Irving var musikinstruktör och tränare i Stockholm. Hon föddes i USA.

Efter att ha debuterat i svensk tv i rollen som barnskådespelare 1989 fortsatte hon med att turnera i Sverige med sin syster Zoie och en grupp andra barn.

I tv-serien Bert spelade hon en viktig roll 1994, och hon sjöng även i en soulgospelkör under en period på sju år. Hon gick på Adolf Fredriks Musikskola förutom att hon uppträdde som backup-sångare för ett antal välkända artister under denna tidsperiod.

2006 gjordes Sarah Dawn Finers självbetitlade debutförlängda pjäs (EP) med sex låtar tillgänglig för allmänheten. När det först släpptes den 30 maj 2007 debuterade hennes första fullängdsdebutalbum, med titeln A Finer Dawn, på plats två på den svenska albumlistan. Låtarna “I Remember Love”, “Stockholm by Morning” och “A way back to love” släpptes var och en som singel från albumet.

Följande album av denna artist, med titeln Moving On, släpptes den 26 augusti 2009. Albumet innehöll singlarna “Moving On”, “Does She Know You?” och “Standing Strong”, samt albumets titelspår.

När det först gjordes tillgängligt digitalt på iTunes den 17 augusti 2009, sköt albumet Moving On omedelbart till toppen av listorna. Den 26 augusti 2009 gjordes CD-utgåvan tillgänglig för allmänheten och debuterade som nummer 1 på de svenska listorna.

Singlarna “I Remember Love” och “Moving On” var respektive de låtar som fick flest airplay i Sveriges radio åren 2007 och 2009.

Sarah Dawn Finer

Hennes tredje studioalbum, med titeln “Winterland”, blev likaså guld och gjorde sin debut som nummer två på albumlistorna i Sverige. Hon gjorde en semesterspecial live från Hamburger Bors 2010 för SVT, och 2011 åkte hon på turné med “Vinterland”, som möttes av brett kritik från kritiker.

Hennes fjärde album, “Sanningen Kommer Om Natten”, släpptes 2011, och det fick betyget 5/5 av Jan Gradvall i DI Weekend. Efter att skivan släpptes gav hon sig ut på en liveturné 2012, som fick stor kritik.

2012 fick hon ett låtskrivarpris och stipendium från SKAP. Hon har samarbetat på musikinspelningar med artister som Moneybrother, Peter Joback, Mauro Scocco, Tommy Korberg, Fatboy, Samuel Ljungbladh, och Patrik Isaksson med flera.

Sarah Dawn Finer

Sarah Dawn Finer

Rating