Roger Akelius Förmögenhet

Roger Akelius Förmögenhet

Roger Akelius Förmögenhet |Akelius tillbringade sin barndom i det pittoreska samhället Stora Mellby, som ligger mellan Trollhättan och Alings. Han arbetade på ett mejeri för första gången när han var elva år gammal; det var hans första sommarjobb.

Efter att han hade tjänat sina två första löner investerade han pengarna i en kamera och ett tält. När han var tretton år gammal köpte han en buss med avsikten att använda den som fritidshus.

Efter avslutade studier i matematik vid Lunds universitet tog han en teknisk examen och blev ingenjör efter gymnasiet.

Vid 23 års ålder erbjöds han en anställning som lektor på Chalmers som han innehade samtidigt med sin anställning på IBM Svenska AB, som varade 1965-1972.

Han såg att det fanns en brist på kurslitteratur om programmering, så han bestämde sig för att råda bot på situationen genom att utveckla och distribuera sin egen version av sådan litteratur.

1969 släppte han sin första bok, som fick titeln Modern Cobol. Mellan 1969 och 1974 släpptes boken i totalt fyra versioner.

Därefter följde ytterligare ett tjugotal läroböcker i programmeringsspråk som Assembler, PL/1 och Basic, samt olika operativsystem och projektledning. Dessutom, när han gick i skolan i Lund, recenserade han, i vissa fall, sina egna böcker.

Till exempel gav organisationen cirka hundra miljoner dollar i hjälp till SOS barnhem i Filippinerna i efterdyningarna av den förödande supertyfonen Haiyan.

Sedan dess har vi bland annat bidragit med ekonomiskt stöd till utbildningsinstitutioner belägna på Bahamas. Roger Akelius berättade för GT att pengarna inte användes till saker som kläder och mat, utan snarare till inköp av flera hundra datorer och installation av internet, luftkonditionering och andra moderna bekvämligheter.

Med tanke på att den västsvenske invandraren sedan ett antal år bor på den karibiska ön är det inte så förvånande att stiftelsen har intresserat sig för de läroanstalter som finns på Bahamas.

Roger Akelius, som fyller 69 år i april, trivs väldigt bra i värmen trots sin höga ålder. Han hävdar dock att det inte handlar om att leva ett liv i lyx.

Sedan 1980-talet har Roger Akelius etablerat sig i en mängd olika samhällen över hela världen. Som exempel använder han länderna England, Frankrike, Cypern, Spanien och Tyskland.

Min närvaro där är mest ett resultat av slumpmässiga händelser. Det är dock ett otroligt användbart verktyg för att utveckla en förståelse för andra människor och deras okonventionella övertygelser.

Han förklarar, “Jag är van vid att prata flera språk, och jag får snabbt vänner bland lokalbefolkningen.” Han fortsätter: “Jag är van vid att prata flera språk.”

Kvarteret i Sollebrunn påminner mig mycket om det på ön på Bahamas där jag för närvarande bor. Jag är inte här för att njuta av sevärdheterna i Sollebrunn eller Bahamas som turist.

Roger Akelius Förmögenhet

Min flytt från den lilla staden Sollebrunn till huvudstadsregionen Göteborg var med största sannolikhet en betydande förändring.

När det gäller Akeliusstiftelsen anser han att stiftelsen har fastställt riktlinjer för den välgörenhet den stödjer. Den stora huvuddelen av medlen kommer att doneras till institutioner som tar hand om föräldralösa barn såväl som skolor.

Men jag tror också att välgörenhet är ett ämne som är kantat av komplexitet. Jag tycker till exempel inte att man ska ha något att säga till om i de aktiviteter eller penninginsatser som andra ska engagera sig i. Han anser att alla ska fatta sina egna beslut.

Roger Akelius Förmögenhet

Roger Akelius Förmögenhet