Marianne mörck ung

Marianne mörck ung |Göteborg, vilket ledde till att de deltog i kören på Stora Teatern. 1971, när Scandinavium skulle lanseras, var hon med i kören där. Då spelade Birgit Nilsson titelrollen i Turandot. Marianne Morck började uppträda på Malmö stadsteater 1977 och har sedan dess varit med i ett fyrtiotal pjäser där. Hennes roller har sträckt sig från dramatiska talande delar till storskaliga operaproduktioner.

Hon har bland annat uppträtt som titelkaraktären i Carmen, Eliza i My Fair Lady, Maja Graddnos i Pelle Svanslos, Sally Bowles i Cabaret, Madame Thénardier i Les Misérables, Giovanna i Rigoletto och Maria i The Sound of Music.

Morck spelade även rollen som Fina-Kajsa i Kristina från Duvemla, som släpptes 1995. I musikalen Animalen, som skrevs av Tage Danielsson och framfördes 1981, gestaltade Morck en påfågel. Romeo och Julia var musikalen som hon uppträdde i på Göta Lejon i Stockholm år 2010.

Morck har medverkat i tre uppsättningar på Fredriksdalsteatern i Helsingborg: 2002 spelade hon rollen som den hysteriska Agda Lindhagen i Hon jazzade en sommar; 2008 spelade hon rollen som grevinnan Falkenvrk i Rabalder i Ramlosa; och 2012 spelade hon en av de två missförstådda gamla systrarna Abby och Martha Brewster i Arsenik

Marianne mörck ung
Marianne mörck ung

2008 gjorde hon ett framträdande i Arlovsrevyn tillsammans med en rad uppmärksammade personer, däribland Kent Nilsson och Lasse Brandeby.

Marianne mörck ung
UPPDATERAD

I pjäsen Charleys faster, som spelades på Gunnebo slottsteater 2015, spelade hon rollen som Donna Lucia d’Alvadorez med Claes Malmberg och Jan Malmsjo i huvudrollerna. Samma år flyttade föreställningen till Galateatern i Malmö.

Dokumentärfilmaren från Sverige, Pernilla Hultén, och hennes produktionsbolag, Limestonefilm, har införlivat en betydande del av den i sin senaste film.

Marianne Morcks resa från sjukvårdsbiträde till opera primadonna är föremål för dokumentären “Parlemor – Pärlemor”. Det tog tre år att färdigställa bilden som får världspremiär den 10 februari på biografen Spegeln i Malmö.

Enligt Pernilla Hultén är Marianne Morck Malmös primadonna, och det kan alla som någonsin sett henne uppträda live på scen intyga.

Filmen pågår i en timme och femtiofem minuter och kan tolkas som en minnesskildring av en märklig artist.

Det är en film som exploderar av lycka och en känsla av förundran för livet vid varje tur.Men filmen täcker också Marianne Morcks oroliga barndom, inklusive hur hon adopterades innan hon föddes och hur hon tvingades bo hos en sjökaptensfamilj i Göteborg, trots att hon inte ville göra det.

Hon kunde upptäcka identiteten på sin biologiska mamma först när hon var 14 år gammal.Jag flyttade in i ett hus som jag inte kände mig knuten till. Enligt Marianne Morck själv fanns det även fina plagg och skor av lack samt parkettgolv.

Hon har ett negativt intryck av adoptivföräldrarnas stela uppväxt. Innan hon lät Mariannes vänner komma in för att leka med henne såg hennes mamma till att de fick en ny dusch och var ordentligt klädda.

Och det var aldrig meningen att hon skulle bli en del av just den familjen heller.

I ärlighetens namn hade mina föräldrar alla avsikter att hämta ett barn till från BB. Jag måste dock ha varit bekant med rumban redan då eftersom de bestämde sig för att välja mig istället.