Stefan Ingves Längd

Stefan Ingves Längd Ingves tillbringade sin barndom i Vasa och Oravais, men han tillbringade större delen av sin tid i Narpes. På faderns sida av släkten kommer de ursprungligen från Lappfjard, som också är platsen för hans storvärdshus. farfarsIngves båda föräldrar arbetade inom utbildningsområdet; hans far drev en bank i Narpes och hans mamma undervisade i hemkunskap.

1970, när han var sjutton år gammal, reste han till USA för att vidareutbilda sig och flyttade året därpå till Stockholm. Han disputerade i nationalekonomi från Handelshögskolan i Stockholm 1984 med avhandlingen “

Aspects of trade credit”, som undersöker teoretiska modeller för krediter mellan företag. Han fick sin utbildning vid Handelshögskolan i Stockholm. Sedan oktober 2009 har han varit hedersdoktor vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors, oftare känd som Hanken.

Ingves var bankdirektör för Svenska Handelsbanken mellan åren 1984 och 1988, som verkställande direktör för optionsbörsen SOFE 1987 och utnämndes året därpå till finansiell rådgivare och chef för finansmarknadsavdelningen för Finansdepartementet.

Stefan Ingves Längd
Stefan Ingves Längd

Fram till år 1992 var han en aktiv deltagare i Finansdepartementet och satt samtidigt i styrelserna för Stockholmsbörsen, Värdepapperscentralen och Riksgäldskontoret. Därefter, 1993, befordrades han till posten som generaldirektör vid Bankstödsnämnden. 1995–1998 var han vice riksbankschef. Vid Internationella valutafonden (IMF) fick han 1999 tjänsten som direktör för avdelningen för monetära och finansiella system.

Stefan Ingves Längd
Stefan Nils Magnus Ingves är en svensk bankir, ekonom och tjänsteman född i Finland den 23 maj 1953. Han är för närvarande chef för Sveriges riksbank, som är den svenska motsvarigheten till USA:s centralbank. Innehar dessutom positionen som vice ordförande i Bank for International Settlements för närvarande.

Ingves fick tjänsten som Riksbankschef i oktober 2005 och efterträdde Lars Heikensten i den rollen. Hans mandat började den 1 januari 2006, och det var för en varaktighet på sex år. Under 2011 fick Ingves mandat ytterligare sex år och sträcker sig ända fram till 2017. Riksbanksfullmäktige kom slutligen fram till att Stefan Ingves mandatperiod skulle förlängas till 2023.

Utöver detta är han ledamot i Europeiska centralbankens generalförsamling är han styrelseledamot i Bank for International Settlements in Basel (BIS), och han är ordförande för Baselkommittén för banktillsyn. Dessutom har han från och med år 2019 varit den första vice ordföranden i European Systemic Risk Board, allmänt känd som ESRB.