Hur Lång är ölandsbron

Hur Lang ar olandsbron image 3 idag

Hur Lång är ölandsbron |Tanken på att etablera en permanent förbindelse mellan land och fastlandet i Sverige hade sparkat på länge och resulterat i en rad motioner och utredningar i Sveriges riksdag. 1932 presenterades det första betydande förslaget.

Frågan om Ölandsbron började få stor uppmärksamhet på 1950-talet. Fritz Börjesson, riksdagspolitiker, var en betydande faktor bakom upprättandet av en kontinuerlig förbindelse mellan Kalmar och Öland. Uno Danielson, jägmästaren på Öland, var en annan anhängare av saken.

Ölandsbron ingick i den plan som den svenska regeringen gjorde den 18 november 1966 för byggande av större broar, vilket innefattade byggande av stora broar. Den 30 december 1967 sattes den första stenen på plats på den smländska sidan av projektet av Svante Lundkvist , som då var kommunikationsminister. Fritz Börjesson, ledamot av den svenska riksdagen, vände den första smutsen på den öländska sidan av projektet den 4 januari 1968

Kronprins Carl Gustaf var den som klippte bandet och officiellt öppnade bron den 30 september 1972. Den förblev Europas längsta bro tills Vasco da Gama-bron i Portugal öppnades för trafik 1998 då den var överträffat.

Hur Lång är ölandsbron
Hur Lång är ölandsbron

Hur Lang ar olandsbron image 2

Flyttningen bort från Öland började vända nästan omedelbart efter beslutet att bygga Ölandsbron. De senaste åren har ett omfattande bostadsbyggande skett över Farjestaden och den intilliggande landsbygden. Ölandsbron byggdes till en kostnad av 130 miljoner svenska kronor.

Hur Lång är ölandsbron
Det är en balkbro som är 6 072 meter lång, och den har en fri höjd på 36 meter, förutom en fri brobredd på 13 meter. Högsta höjd 41,69 meter, lägsta höjd 6,65 meter.

Redan nu är det Sveriges längsta bro, om man räknar bort Öresundsbron, som också till viss del ligger på dansk mark. Den hade titeln längsta bron i Europa från 1972 till 1998, och den har fortfarande den titeln idag. På sin lägsta punkt är höjden bara 6,65 meter, medan den på sin högsta punkt är 41,69 meter över havet.

Den fria segelhöjden på Ölands brygga är 36 meter, medan bryggans bredd är 13 meter. Även under årets varmaste månader får fotgängare och cyklister inte ta sig över bron. Om du vill ta med dig din cykel till Öland måste du åka färjan som är speciellt utformad för cyklister.

Leden som går över bron är länsväg 137, som även kallas Olandsleden. Den högsta tillåtna hastigheten på sträckan är 90 kilometer i timmen; detta kan dock bromsas upp när det finns köer.

Hur Lang ar olandsbron image 1

Farthållare är inte ovanliga. Både fastlandet och Öland nås via Ölands bro som ger tillfart till E22 respektive länsväg 136.

Det var inte förrän den 30 september 1972 som Olandsbron, bron som förbinder Kalmar och Öland, öppnades för trafik för allra första gången. Bara fyra år tidigare, i december 1967, hade den första biten brutits för bygget av byggnaden, vilket var bara tre månader efter högertrafikomläggningen.

1968 fick bygget på Ölandsbron en stark start och den färdiga produkten, som mätte 6072 meter i längd, levererades på bara fyra år. Det var den längsta vägbron i Europa vid den tiden, en titel den innehade fram till 1998, då Vasco da Gama-bron i Portugal var färdig med sin längd på 17 300 meter, vilket gör den till den nuvarande titelinnehavaren. Bron i Nederländerna är en av de längsta broarna i hela Europa än i dag.

Under många år har Ölands bro genomgått etapper av renovering och reparation. Som ett resultat av att byggprocessen använde låg cementhalt i betongen och gjorde betonglagret tunnare, var det nödvändigt att reparera 112 bropelare på lågbrodelen under 1990-talets första fyra år.

Dessa bropelare hade börjat rosta och vittras som ett resultat av byggprocessen. Vattnet hade talat och den totala summan som spenderades på renoveringen uppgick till närmare en halv miljard norska kronor.

Hur Lang ar olandsbron image 0

Mellan åren 1982 och 2011 spenderades totalt 1 097 miljoner kronor på renoveringen av Ölands bro. På den tiden var värdet av en svensk krona lika med åttio miljoner svenska kronor, så kostnaden för att bygga själva bron var så stor.

Rating