Alexander Isak Längd

Alexander Isak Längd |Isaks föräldrar är från Eritrea och han är född och uppvuxen i Solna kommun som ligger mitt i Stockholms län. Vid sex års ålder började han sin karriär som spelare för den unga truppen i ett av de mest framgångsrika lagen i regionen, det allsvenska laget som han stöttar, AIK.

Ett betydande steg framåt för AIKIsak gjorde sin a-lagsdebut för AIK den 28 februari 2016 och kom in som avbytare i den 75:e minuten av bortamötet mot Tenhults IF i Svenska Cupen. Tenhults IF spelar i den fjärde klassen av svensk fotboll. Isak, som då bara var 16 år, gjorde ett mål i 6–0-triumfen.

Isak var en av två ungdomsanfallare som utsågs till startelvan av AIK:s huvudtränare Andreas Alm på matchdag 2 i den allsvenska tävlingen, som gick av stapeln mot Östersunds FK den 7 april 2016. Isak startade matchen tillsammans med Carlos Strandberg. Vid en ålder av 16 år och 199 dagar blev han den yngste målskytten i Allsvenskans historia för AIK genom att säkra segern för sitt lag genom att göra det andra målet i en seger som slutade med 2–0.

Alexander Isak Längd
Alexander Isak Längd

Isak skrev på ett långtidskontrakt med Bundesliga-klubben Borussia Dortmund den 23 januari 2017 och det kommer att hålla honom där till sommaren 2022.

Alexander Isak Längd
1,92 m

Övergångssumman var enligt uppgift satt till 9 miljoner euro, vilket skulle vara den största övergångssumman som någonsin har betalats för en allsvensk spelare. Avgiften släpptes inte, men källor menade att den var fastställd till det beloppet. Enligt rapporter avvisade Isak en flytt till Real Madrid till förmån för att skriva på med Dortmund innan han tog sitt beslut.

Den 14 mars 2017 gjorde Isak debut för klubben i en cupmatch mot Sportfreunde Lotte, som klubben vann med 3-0.

Isak fick sin första medalj med klubben när Dortmund vann DFB-Pokal 2016–17, trots att han bara gjorde ett framträdande i turneringen och inte var med i spellistan för mästerskapsspelet.

Den 24 oktober 2017 gjorde han sitt första mål i en match som räknades för Dortmund i en seger över 1. FC Magdeburg i andra omgången av DFB-Pokal säsongen 2017–18. Hans mål var det andra i en 5–0-seger.

Lånar ut pengar till Willem IIIsak lånades ut till den holländska Eredivisie-klubben Willem II efter att Bundesliga-säsongen 2018–19 slutade med Borussia Dortmund utan att han gjorde en enda match för klubben.

Willem II är tillbaka i finalen i den holländska cupen för första gången sedan 2005 tack vare sina två mål mot AZ Alkmaar i semifinalen i KNVB Cup den 28 februari 2019. Hans första mål var en kvittering, och hans andra var den matchvinnande straffsparken.

I matchen mot Fortuna Sittard den 30 mars 2019 skrev han historia genom att vara den första spelaren i Eredivisiens historia som gjorde tre straffsparkar i en enda match. Isak blev den första spelaren i Eredivisies historia som föddes utanför Nederländerna att göra 12 mål på sina första 12 matcher i ligan den 14 april 2019.

Efter att ha gjort mål för AIK i deras match mot Östersunds FK i april 2016 blev han den yngste målskytten i den allsvenska ligans historia. Han hade precis fyllt 16 år då. Maj 2016 var månaden han skrev på sitt första expertavtal.

2016 tilldelade allsvenskan honom titeln Årets nykomling. I januari 2017 gjorde han enligt uppgift ett avtal om nio miljoner euro med Bundesliga-laget Borussia Dortmund. Det var den dyraste övergångssumman som någonsin betalats för en allsvensk spelare.

Till en början rekommenderades han för medlemskap i klubbens andra grupp. I mars 2017 gjorde han sin debut för sin klubb i den första gruppen, som spelades mot Sportfreunde Lotte. Han tog hem sin första trofé i form av DFB-Pokal 2016-17. Trots detta visade han inte ett betydande engagemang med motståndaren.

Det var inte förrän i oktober 2017 som han gjorde sitt första anmärkningsvärda mål för Dortmund, och det var i DFB-Pokal-matchen mot 1. FC Magdeburg säsongen 2017-18. Han var till hjälp för Willem II för att nå den holländska cupen i dess senaste intressanta framträdande sedan 2005. I KNVB-cupens semifinalmatch mot AZ Alkmaar gjorde han inte bara målet som oavgjort matchen utan också målet som gav honom laget vinner.

I mars 2019 blev han den primära spelaren i alla skeden i en Eredivisie-match som fick tre straff efter att han gjort tre straff mot Fortuna Sittard. Han gjorde 12 mål i sina första 12 förbundsmatcher i Eredivisie, vilket gör honom till den ende spelaren som inte är född i Nederländerna som åstadkommit denna bedrift i ligan.