Thomas Fogdö Familj

Thomas Fogdö Familj |Thomas vann en silvermedalj vid Japan Volleybollmästerskapen 1988. Att göra bra ifrån sig i JVM ses ofta som ett traditionellt antagningsprov till världseliten. Han kom lite senare men blev snabbt Sveriges mest lovande framtidsutsikt sedan Stenmark. Thomas gick i pension som vinnare av fem världscuptävlingar under sin aktiva karriär.

Bortsett från det gick det ganska långsamt. Men efter ett par år började Thomas sin snabba uppstigning till världstoppen, och några faktorer visade sig vara avgörande. Skidtränaren på hans gymnasieskola uppmanade honom att ha förtroende för sig själv, inte bara som ryttare utan också som person.

Han kom till slutsatsen att det enda sättet att uppnå prestation var genom konsekvent och mödosam övning. Och så var det utvecklingen av hopfällbara käppar, som fungerade till den höga Fogdos fördel.

Hans triumf i VM-finalen mot alla odds vintern 1993 var kanske kronan på verket. Inför en ansenlig publik i re spelades mästerskapsmatchen. Thomas Fogdo behövde komma i mål före Alberto Tomba i den totala slalomcuptävlingen för att han skulle ta hem trofén.

Fogdo var i ledningen efter första åket, och Tomba var på andra plats. Efter det lämnade Tomba rummet. Fogdo kunde ha tagit den enkla vägen och ändå vunnit, men han valde en mer spektakulär avslutning istället. Han gav allt och det slutade med att han vann tävlingen.

Två år senare, när Thomas Fogdos karriär var på topp, bröt han ryggraden till följd av ett fall som inträffade under ett träningspass och slog huvudet mot en stubbe. Sedan dess har Thomas varit förlamad från midjan och nedåt och kan inte gå eller stå utan hjälp från rullstol. Idag är Thomas sin egen chef och driver sitt eget företag. Böckerna “Möt motstånd” och “Vad händer när det händer” är båda författade av honom i samarbete med Johan Plate.

Thomas Fogdö Familj
En gång slalomåkare är han nu föreläsare och idrottspsykolog med tre döttrar och en fru som heter Anna. På det här fotot är Thomas Fogdös fru Anna. Jag gillar störtlopp, men jag hatar när förarna kraschar. Att se det gör mig ont överallt.

Utöver det föreläser han, ger expertkommentarer och arbetar inom området mental rådgivning. Gamla hjältar, som Gunde Svan, kom på besök och erbjöd honom sitt stöd när han låg på sjukhuset. Svan bar hela tiden med sig en skylt med inskriptionen “ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid”.

I dag lever den före detta slalomåkaren ett nytt liv. Han och hans fru Anna har tre döttrar, och han arbetar som föreläsare och idrottspsykolog.

Jag tycker om att se störtlopp, men jag gillar inte när konkurrenterna utplånas. När jag tänker på det börjar hela min kropp göra ont. De är mer än välkomna att fortsätta gå runt. Men jag har aldrig blivit besviken på sporten eftersom jag tycker om den så mycket. Medan jag var på sjukhuset kom jag ikapp avsnitten av säsongen som jag hade missat när jag var borta. Han säger till Aftonbladet att han inte är upprörd över skidorna men att han sannolikt är upprörd på sig själv.

Ett par månader senare blev de varse att Annas mage hade börjat expandera, vilket ledde till att de misstänkte att hon var gravid. Sedan kom det efterföljande mirakulösa beskedet: de skulle bli föräldrar ännu en gång, denna gång till fyra barn.

De trodde inte att det verkligen kunde vara sant. Stjärnan är överlycklig eftersom det här scenariot bara inte kan spela ut eftersom ytterligare två tjejer var på väg.

Tvillingarnas födelse inträffade sex veckor tidigare än väntat, dagen före julafton. Thomas och Anna har ännu inte kommit fram till något beslut om ett passande namn för sitt barn.

För tillfället har vi många olika jobbnamn, men de skiftar från dag till dag. De har fått namnen One och Two tills vidare.

Vid sex års ålder skrev Fogdo in i Friluftsframjandets skidskola och började lära sig slalomskidor. Efter en tid gick han med i Gallivare Sportklubb och började tävla för dem. Han gick också med på det lokala skidgymnasiet. Efter att ha kommit dit gjorde han succé i Salomon-serien.

Världscuptävlingarna i slalom vanns av Thomas Fogdo fem gånger, och han tog förstaplatsen i den totala tävlingen om slalomcupen en gång. Han ådrog sig en ryggskada den 7 februari 1995, medan han deltog i ett träningslopp i Italien. Till följd av skadan blev han förlamad från midjan och ner, vilket tvingade honom att använda rullstol. Efter olyckan är Thomas Fogdo nu anställd inom områdena föreläsning, mental rådgivning och skrivande.

Rating