Sven Melanders Barn

Sven Melanders Barn photo 3 barn

Sven Melanders Barn |Melander tillbringade sin barndom i Malmö, där han delade lägenhet med sin storebror och föräldrar, rörmokaren Alrik Melander och Alice, född Mattsson Melander växte upp i Malmö och bodde där som barn med hans föräldrar och bror.

1965 var han medlem i Malmö FFs ishockeylag som triumferade i SDS-pucktävlingen unga. Roy Andersson och Staffan Tapper var två av de andra spelarna i detta juniorlag i ishockey.

Under tiden tillsammans på gymnasiet blev Melander bekant med Björn Afzelius. 1967 var de båda medlemmar i Hootenanny-bandet Lille Mats, tillsammans med Mats Oberg, Kent Nilsson och Lasse Wahlund. Bandet hette Lille Mats.

Melander är utbildad inom anläggningsområdet. Men efter att ha avslutat sin tekniska examen, bestämde han sig för att göra en karriär inom journalistik. Han skrevs in vid Journalisthögskolan i Göteborg våren 1969 och påbörjade sina studier där.

Melander genomförde praktik på Expressen i Malmö sommaren 1970. Efter att ha tagit examen från journalistskolan året därpå fick han ett vikariat på samma redaktion i januari 1971.Hans korta arbete på tidningen avslutades till följd av en tvist mellan redaktionen i Malmö och ledningen för tidningen i Stockholm.

Melanders chef kände däremot personer som arbetade på Aftonbladet i Stockholm och det gjorde att Melander fick möjlighet till ett sommarvikariat där, vilket så småningom ledde till en tillsvidareanställning. Mellan åren 1972 och 1978 arbetade han vid sidan av åren 1980 och 1985 på Aftonbladet Den mellanliggande tiden ägnades åt att arbeta som redaktionssekreterare på Radio Stockholm under ett år och spela in filmen Sallskapsresan.

Sven Melanders Barn photo 2

Under den sista delen av sin tid på Aftonbladet var han även med i redaktionen för programmet Kvallsoppet som gick i Sveriges Television. I början av 1980-talet inledde han sin karriär som underhållare genom att medverka i filmen Sallskapsresan, regisserad av Lasse Berg, i rollen som Berra (1980). Melander medverkade tillsammans med ke Cato i tv-serierna Hapnadsvaktarna och Vitsuellt med Mille Schmidt genom att skriva manus och göra sketcher till programmen.

Sven Melanders Barn
Victor Melander , Christina Melander ,

Melander debuterade som underhållare 1982–1984 i underhållningsserien Nojesmaskinen, som han var programledare för tillsammans med Stina Lundberg. Det här var showen som lanserade Melanders karriär som underhållare. Underhållningsmaskinen var en hit, och som ett resultat producerades totalt 37 shower, av vilka några hade världsberömda kändisar som gäster, medan andra inkluderade underhållande segment som Balloon Dance och Penguins.

Nojesmassakern debuterade 1985 med en lineup som inkluderade bland annat Gösta Engström, Jon Skolmen och ke Cato. Med detta inledande uttalande fördes karaktärer som Werner och Werner, Olle och Helge och trollet Rulle till världen för första gången. Till alla er unga, jag heter Rull

Ett av avsnitten från programserien ingick i samlingen som lämnades in för prövning för TV-priset Golden Rose i Montreux. Merparten av tillgångarna kommer från den begränsade verksamheten som kallas “Tackforkaffet AB”, som uppgår till 4 miljoner svenska kronor (SEK), samt två fastigheter belägna på Varmdo utanför Stockholm, som totalt uppgår till cirka 3,5 miljoner svenska kronor (SEK).

Enligt villkoren i Sven Melanders testamente får hans följeslagare Alice kerblom, som är 62 år, cirka 1,2 miljoner svenska kronor (SEK) från sin pensionsförsäkring. Det kommer att ge henne 10 000 kronor varje år i något mer än tio år.

Sven Melanders Barn photo 1

Hans tre barn, Victor, Christina och Linnéa, får vardera 2,8 miljoner svenska kronor (SEK) som sin del av arvet när allt är klart.

Den 31 mars gick Sven Melander bort när han var hemma i sällskap med sin närmaste familj. Han hade sovit gott ett tag.

Sonen Victor berättade för TT efter sin pappas bortgång att hans pappa var på gränsen till att skratta ända till slutet.

Sedan början av 1980-talet, när han spelade Berra i Lasse Bergs “Sallskapresan”-filmer, upplevde Sven Melander sin första stora framgång som underhållare och han har fortsatt att få svenska folket att skratta sedan dess. Som ett erkännande för sin omfattande karriär tilldelades han ett hederspris på Kristallen-galan 2019.

Aftonbladet har tagit kontakt med Sven Melanders barn, och de har alla avböjt att kommentera situationen.

En rökare var en föreställning som Melander skapade tillsammans med Jo Cato och presenterade på Tobaksbolaget i Malmö 1991. Samma år hedrades både Melander och Cato med Edvardpriset och Melander utsågs även till Årets Skne. På Palladium i Malmö skapade han farserna ‘All,’ all, ’emliga army (the scenatisering av den brittiska tv-serien),

Sven Melanders Barn photo 0

och Lilla franska med Eva Rydberg som medskådespelare och följeslagare. På Fredriksdalsteatern i Helsingborg 2005 gestaltade han rollen som kapten Jern i uppsättningen av Rydbergs militärfader Hemvarnets glada dagar. Little Shop of Horrors spelades i Halmstad säsongen 2007–2008 och han spelade revy med Stefan och Krister i deras pappas Tv broder mellan 2004. Båda dessa föreställningar ägde rum under samma säsong.

Rating