Carl Jan Granqvist Sjuk

Carl Jan Granqvist Sjuk |Granqvist tillbringade sin barndom i Hidinge, där båda hans föräldrar arbetade som pedagoger. Hans far undervisade i grundskolan och var kantor, och hans mamma undervisade i textilslöjd. Hans far tränades av David Bjorling.

Mellan 1967 och 1968 gick han på Stockholms universitet för att ta en examen i konstvetenskap. Mellan åren 1969 och 1970 var han elev vid Virginska restaurangskolan i Örebro. Utöver detta genomförde han sina lärlingsutbildningar vid Operakallaren och AB Vin- & Spritcentralen

1972 befordrades Carl Jan Granqvist till tjänsten som källarmästare på Grythyttan gästgiveri. Han ansvarade även för bygget av Mltidens hus och Restauranghögskolan i Grythyttan, som båda är anslutna till Örebro universitet.

Han var en pionjär i Sverige för Sapere-metoden, vilket innebär att när man skapar en måltid, tas inte bara smaksinnet utan även gästens alla andra sinnen i beaktande. Han gjorde detta för att gästen skulle få en roligare upplevelse. Vinkallaren Grappe på Östermalm i Stockholm bildades 1986 och han var en av de två personer som etablerade företaget

Efter att ha debuterat 1983 i SVT med ett vinprovningsinslag i underhållningsprogrammet Levande lieft vid sidan av Knut-Christian Grontoft har han sedan dess gått vidare i en rad andra tv-program. Utöver detta har han tävlat i spelprogrammet P sp ret (med Lotta Bromé),

men säsongen 2004–2005 fungerade han som gästvakt åt programledaren Ingvar Oldsberg. År 2006 gjorde han ett framträdande i reality-tv-serien Carl Jansens vrede. Dessutom gjorde han ett framträdande i det andra avsnittet av tv-programserien Boston Tea Party där han och programledarna Filip och Fredrik pratade om mat och champagne. Dessutom tävlade han i säsongen 2009 av danstävlingen Let’s Dance på TV 4 tillsammans med dansaren Maria Lindberg.

Det är som när individer får reda på att de har cancer. Hela ditt liv kan förändras på ett ögonblick, och du kommer inte ens ha tid att bearbeta konsekvenserna. Jag var livrädd för att jag inte skulle kunna överleva eller att jag skulle kunna göra betydande förändringar i resten av mitt liv.

Carl Jan Granqvist Sjuk
typ 2-diabetes var det sista

Men är det ens möjligt att leva med diabetes och ändå ha en positiv syn på livet?Absolut, enligt Carl Jan, som lever efter sina egna rekommendationer och ser till att unna sig läckra måltider och uppfriskande drycker dagligen.

De senaste tio åren har han knappt uppehållit sig vid det faktum att han verkligen har sjukdomen, och han har inte heller uppmärksammat den särskilt mycket.

– Kanske, om jag skulle stöta på en läcker mazarintårta när jag tidigare hade avstått från att äta dem. Om jag njuter av en chokladbit kommer det att vara en som har en hög andel kakao i sig.

Förra våren, när han fick möjligheten att delta i dokusåpan Biggest Loser VIP, tyckte han att det skulle bli en rolig utmaning, så han antog det. Han krävdes, tillsammans med flera andra kändisar, att ägna sig åt ansträngande träning och upprätthålla en hälsosam kost under en period av fem veckor.

På grund av detta har han gått ner 15 kg och behöver inte längre ta snabbverkande insulin på morgonen. Dessutom behöver han inte längre ta långverkande insulin. Istället tar han helt enkelt en medicin när han vaknar på morgonen och får blodsockret kontrollerat en gång varannan månad.

Jag kunde bli av med 80 doser insulin efter bara två och en halv veckas försök. Jag trodde inte att det skulle gå så snabbt, trots att jag är 72 år. Jag mår mycket bättre. Kanske inte så mycket på grund av den ändrade kosten, men verkligen tack vare den fysiska aktiviteten på regelbunden basis.

Jan går inte bara på dagliga vandringar av betydande längd, utan han har också modifierat sin kost på flera sätt. Nuförtiden har han istället för att börja dagen med färskpressad apelsinjuice och en smörgås ätit grapefrukt och ägg istället. Detta är bara en av hans senaste livsstilsförändringar.

Men då och då kommer jag att unna mig ett glas vin och ge mig själv tillåtelse att ta en kula glass med jordgubbarna eftersom jag är en riktig mjukis. Däremot begränsar jag nu min konsumtion av ost och håller mig borta från grönsaker som odlas under jord. Kost handlar till stor del om att utveckla nya vanor, men att äta hälsosamt gör inte att maten smakar annorlunda.

Rating