Marika lagercrantz ung

Marika lagercrantz ung image 3 man
Marika lagercrantz ungMarika Lagercrantz, Almstriden 50 år

Marika lagercrantz ung |Lagercrantz började med barnteater på Vr Teater när han var bara sex år gammal, och han dansade också under tonåren. Hon var med i tv-serien Brave Little Men år 1967.

Hon gick i vetenskapliga klasser under hela gymnasiet, men när hon tog examen upptäckte hon att hon var mer intresserad av att uppträda. Hon hade försökt komma in på Scenskolan, men hon lyckades inte.

Istället sökte hon sig till Malmö i början av 1970-talet och det var så hon blev bekant med Studioteatern och Mimeteatern.

Lagercrantz fick även kontakt med andra experimentella scener, som Danmarks Odin Teater, via Malmö. Dessa möten ägde rum i Danmark.

Efter en tid gick hon tillbaka till Stockholm, där hon tidigare bott, och där träffade hon den amerikanske skådespelaren Chris Torch, som hon till slut gifte sig med. Lagercrantz etablerade tillsammans med honom och några andra artister teaterkollektivet Jordcirkus 1977.

Vid den tiden fungerade Lagercrantz som både skådespelare och regissör för gruppen. Hon engagerade sig också i hemockupationen av kvarteret Mullvaden i Stockholm genom kollektivet, ett arrangemang som bland annat resulterade i skapandet av gatumusikalen Mullvadsoperan.

Marika lagercrantz ung image 2

Jordcirkus uppträdde inte bara regelbundet på en rad platser i Sverige, utan även på turné i Europa och USA. Utöver det var hon en av grundarna till den oberoende gruppen Teater Schahrazad.

Utöver sitt arbete på Dramaten har Lagercrantz uppträtt på Stockholms Stadsteater och Dramaten.

Lagercrantz är en filmskådespelare som har medverkat i en rad svenska långfilmer samt svenska tv-dramer. Bland de roller hon har medverkat är de av en miljöaktivist i tv-serien Blueprint huvudkaraktären i Rita i Drommen om Rita, lärare i Bo Widerbergs Lust och fagring stor och åklagare i tv-serien Emma åklagare. Hon har också sedan dess gjort ett framträdande, bland andra filmer, i Män som hatar kvinnor

Under hela sin karriär har Lagercrantz uppmärksammats med ett antal priser och nominerats till andra utmärkelser. Lagercrantz nominerades till en Guldbagge i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll 1994 för sina insatser i filmerna The Dream of Rita och Grandpa’s Journey.

Marika lagercrantz ung

1993 belönades hon med Chaplins pris av biograftidningen för sitt arbete i roller med starka, självständiga kvinnor. Hon fick en Silverdelfin på en filmfestival i Troia för sitt arbete i Lust and coloring fantastic, och hon nominerades också till en Guldbagge för samma rollföreställning. Båda utmärkelserna är ett erkännande för samma rollprestation.

Marika lagercrantz ung image 1

Redan nu ger mig en överväldigande känsla av spänning att gå in på repetitioner och spela in för filmer. Enligt Marika,

som tycker om att hålla presentationer i en mängd olika miljöer, omständigheterna har utan tvekan ändrats ibland, och det har varit och fortsätter att vara utmanande att utveckla kreativa lösningar.

Jag tar med dig på en rundtur där du får träffa några av mina viktigaste ledare och direktörer och du får även se hur jag själv hanterar ledaransvar, Marika. Hon går vidare.

Enligt Marika, som menar att Sverige har ett stort antal duktiga skådespelare, regissörer och dramatiker, är uppdraget som regissör mångfacetterat.

Han eller hon måste både kunna bära föreställningens vision och skapa en miljö av kreativitet där hela teamet kommer att göra sitt allra bästa arbete samtidigt som de har det bra.

Marika lagercrantz ung

Marika lagercrantz ung

Marika lagercrantz ung image 0
Rating