Göran Rosenberg Familj

Goran Rosenberg Familj photo 3 Bror

Göran Rosenberg Familj

Göran Rosenberg Familj |Rosenberg föddes i Södertälje, Sverige, av föräldrar som båda hade flytt nazistiska koncentrationsläger under andra världskriget. David och Hala Rosenberg, som båda var från od i Polen, hade invandrat till Sverige. Rosenberg var deras son.

I boken “Ett kort stopp på vägen från Auschwitz” diskuterar han sin uppväxt såväl som sin fars upplevelser under förintelsen

Rosenberg har arbetat för både Sveriges Radio och Sveriges Television; från 1979 till 1985 var han programledare för aktualitetsprogrammet Magasinet och korrespondent för programmet.

År 1990 etablerade han tidningen Moderna tider, för vilken han var chefredaktör fram till år 1999. Dessutom var han värd för nyhetsprogrammet med samma namn,

Goran Rosenberg Familj photo 2

som sändes i TV3 samtidigt. Mellan åren 1991 och 2011 bidrog han med spalter i tidningen Dagens Nyheter. Sedan 2012 har han bidragit med artiklar i Expressen.

Folk verkade förbryllade när jag berättade att jag skrev en bok om Marcus Ehrenpreis. Jag förklarade att boken kommer att handla om hans liv. Vem var han egentligen, och varför skriver du om honom i första hand?

Marcus Ehrenpreis har av någon anledning tagits bort från Sveriges kommunala minne, trots att han under en betydande del av landets historia varit en nyckelperson i det svenska judiska livet och i det svenska kulturlivet.

Eftersom Ehrenpreis förtalades efter kriget och hans namn blev fläckigt, tenderar de som har hört talas om honom i slutändan att få en skum blick i ögonen när hans namn uttalas, särskilt i judiska kretsar. Detta beror på att Ehrenpreis var en nazistisk kollaboratör.

Nar David dor, 37 år gammal, ar han inte längre den glade, energiske pappa som lart sin son lasa vid fyra års ålder med hjälpte av bokstavsbrickor.

Goran Rosenberg Familj photo 1

Och som sjalv lart sig svenska av August Strindberg och slitit med korrespondenskurser på natterna för att avancera till ingenjor. Davids ambitioner efterfrågas inte.

Hur han a kampar för att bygga sig ett nytt liv I Sverige andra skuggorna ifatt. Han drabbas av huvudvark, somnloshet och svår depression.

Göran Rosenberg Familj

Den 22 juli 1960 har han sitt liv på den psykiatriska kliniken där han är inskriven. Mamma Hala ar ensam kvar med elvaårige Goran och hans fem år yngre syster Lilian.

Forst flyttar de till Vastertorp I Stockholm och sedan till Israel, där Halas syster och Davids bror finns. Efter två år återvandrar de dock till Sverige och Goran, tankt att bli civilingenjor, halkar in på journalistbanan. Nar han ar 25 år fods Vanna.

Goran Rosenberg Familj photo 0

Göran Rosenberg Familj

Göran Rosenberg Familj

Rating